Собствениците на "Винарска изба Пълдин" отърваха 125 028,98 лева глоба, след като в техен данъчен склад беше открит 9616 литра високоградусов нелегален алкохол. Важно е финансовата санкция да бъде посочена до стотинка, тъй като се оказва, че 176 лева я правят невалидна. 

Митнически служители са открили "находката" в подземията, както и е едно от помещенията в базата им в Перущица, което било завардено с катинар. Ключът бил на връзката на един от собствениците на акционерното дружество. 

Оказало се, че там се съхраняват огромни съдове със вместимост от над 1000 литра и различни бутилки с етилов алкохол. Сред запасите имало чист етилов алкохол, както и алкохолна напитка тип „водка”, „ракия” и „мастика”, които не са получени при дестилация от ферментирали материали от грозде и плодове, т.е. не представляват домашна ракия. Според назначена експертиза стоката била годна за консумация, като пет от пробите едва след разреждане с вода, поради по-висока концентрация на етилов алкохол.

Според закона глобата за такова деяние възлиза на двойно умножена сумата, която се дължи за акциза на нелегалния алкохол. В случая общото количество чист алкохол е изчислено грешно. Според първата експертиза на лабароатория към агенция "Митници" в течностите има общи 5683,135 литра чист алкохол. Съдебна експертиза обаче показва, че всъщност количеството е било 5691,135 литра. Така дължимият акциз се изменя от общо 62 514,49 лв. до 62 602,49 лв. Съответно и наложената глоба ще бъде различна, а именно 125 204,98 лв.

Така съдът отменя глобата заради неправилно определен размер - трябвало да им се наложи санкция с 176 лева по-голяма от посочената.