Заплатите на депутатите тръгват надолу, показват сметките на TrafficNews. Досега народните избраници в 44-тото Народно събрание получаваха 3 807 лева основна заплата на месец. От сега нататък обаче доходът им ще бъде с малко под 100 лева по-нисък – 3 708 лева. Причината – средната работна заплата в обществения сектор пада леко надолу. За декември миналата година тя е била 1269 лева, а за март 2019-а - 1236 лева, показват данните на Националния статистически институт.

Основният доход на депутатите се преизчислява на всяко тримесечие и зависи от средномесечната работна заплата в обществения сектор, изчислена от НСИ, на последния месец от тримесечието - тоест март, юни, септември и декември.

При последните изчисления заплатите на депутатите вървяха само нагоре. В средата на 2018 година те бяха около 3400 лева, качиха се до 3500, а последното покачване беше до 3 807 лева.

Със заплатите на депутатите се променят и доходите на председателя на парламента, премиера, президента и министрите.

По правилника на Народното събрание Цвета Караянчева, която в момента е шеф на депутатите, получава 55% повече от колегите си на банките. Така тя ще се разписва срещу 5 747 лева или около 150 лева по-малко, отколкото досега. Толкова по закон получава и министър-председателят.

Основната заплата на президента по закон е равна на два пъти депутатското възнаграждение. Така Румен Радев вече ще взима 7 416 лева основно възнаграждение при 7600 досега.

Министрите взимат 30 на сто повече от депутатите по закон, а сега и техните възнаграждения ще паднат на 4 820 лева.

Сметките са при условие, че в тези пари не влизат годините трудов стаж, както и безотчетните 2/3-ти от основната депутаска заплата, които взимат отгоре народните избраници, за представителни нужди, както и да плащат на сътрудници.