Проверява се дали „Лъки Инвест“ е причинил второто замърсяване на река Чепеларска и Юговска само в рамите на две седмици.

В изявление на Министерството на околната вода и водите, както и на министъра Емил Димитров – Ревизоро, стана ясно, че именно дружеството за добив и преработка на полезни изкопаеми и метали, е основният разследван за замърсяването с цианиди.

Първоначално замърсяването е установено от органите на РИОСВ. След като са го установили са сезирали прокуратурата. Въз основа на това в образувано досъдебно производство.

На този етап се установява дали замърсяването е в следствие на пряк или евентуален умисъл. В случая всяко едно деяние, което води до замърсяване на реката е престъпление. За момента не е установено умишлено заустване.

Предстоят огледи, разпит на свидетели и вземане на проби. Прокуратурата е сезирана за замърсяването на реките още преди 10 дни и на базата на материалите установени при проверката е образувано досъдебно производство.

И към момента предстои да се извърши оглед на местопроизшествието, да се вземат проби, да се направи експертиза и евентуално да се преценят доказателствата за повдигане на обвинение.

„Стремим се да съберем всички възможни доказателства, за да изградим извод относно това какво се е случило и евентуално да се стигне до търсене на наказателна отговорност“, посочи зам.-районният прокурор на Асеновград Борис Михов.

Предвиденото наказание за такова престъпление е от една до пет години лишаване от свобода и до 5000 лева глоба.

Ревизоро: Замърсяването е много неприятно! Знаем кой е виновникът, прокурор идва насамМоментният полеви тест не показа наличие на цианиди