Детските градини в Пловдив остават без пясъчници. Тази забрана бе наложена от Областният медицински щаб в града под тепетата заради мерките за безопасност в извънредната ситуация. Регионалната здравна инспекция вече издаде предписание всички пясъчници в детските градини в областта да се премахнат като подчертаха, че ограничителната мярка не е свързана с коронавирус и че тя е била планирана преди епидемията.

"Тъй като се появиха доста коментари във връзка с това, че пясъчниците са с заразени коронавирус - не! Това е фокус, който отдавна е коментиран в Инспекцията. Проблем, който доста време съществува, коментирали сме пясъчниците и техния риск. И за това решихме, че моментът е подходящ да бъде издадено това предписание", заяви пред TrafficNews д-р Цвета Иванова - директор Дирекция "Обществено здраве" към РЗИ-Пловдив.



Според санитарните власти в големите колективи личната хигиена на децата се спазва по-трудно. За сега няма да бъдат забранени пясъчниците извън детските градини, защото родителите могат сами да контролират по-добре личната хигиена на децата.

От своя страна родителите имат съмненя в чистотата на тези места за игра. Според Станимира Пейкова повечето общински пясъчници са под всякаква критика. "Аз лично при много екстремни случаи пускам детето си в тях, понеже сме намирали всякакви неща вътре, да не говорим колко често те се превръщат в тоалетна за бездомните животни", разказва младата жена. Както тя, така и много други родители смятат, че използването на пясъчниците на обществените места не трябва да се забранява. И отправят апел към отговорните органи да насочат вниманието си към тях. А именно редовно да се сменя пясъка и да се поставят защитни платна срещу замърсяване.

Други родители са на мнение, че пясъчниците са отживелица от времето на Живков и вече има далеч по-съвременни съоръжения за игра, както и противоударна настилка, каквато роля е играл донякъде пясъчника едно време.