Ако се наложи, ще изпратим самолет за българите в Ухан. Нашите сънародници там са четирима - три момичета и едно момче. Това обяви в ефира на bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод разрастващата се епидемия с китайския коронавирус.

"От първия ден на кризата с коронавируса, нашето посолство в Китай е във връзка с нашите сънародници. Следим ситуацията, в готовност сме и при първа възможност ще изпратим самолет. Има и други опции. Няколко държави обявиха, че ще изпратят самолети за своите съграждани. Може да изпозлваме тях, но град Ухан е под карантина и полетите са забранени. Трябват координирани действия. Никоя държава не е извела своите граждани от Ухан. В постоянна връзка сме и с китайските власти. Искам да благодаря на колегите в Пекин, които са в 24-часова връзка с трите момичета и момчето в Ухан. Искам да успокоя родителите им, че българската държава няма да ги изостави. В момента град Ухан е затворен. Днес американски самолет не е получил разрешение за кацане. Работят и германците, работят и французите. Работим координарано и имаме общ европейски подход. Не става въпрос за средства. Готови сме да изпратим и правителствения самолет. Работим 24 часа в денонощието. Преди малко получихме и списък с всички европейски граждани, които са в Ухан. Работим и действаме координароно с останалите европейски държави", oбясни Захариева.

Тя засегна и темата за разкритите руски шпиони у нас.

"Не мога да кажа нищо повече по темата за руските шпиони от това, което разкри прокуратурата. Това е следствена тайна. Съобщението от прокуратурата бе доста подробно. Единият от руснаците е дипломат, а другият е служител в посолството. Имат имунитет и срещу тях не може да се води досъдебно производство. След като получихме писмото от прокуратурата, веднага извикахме руския посланик и поставихме срок от 48 часа двамата да напуснат страната. Дипломатът е обявен за персона нон грата. Това са нормалните дипломатически реакции. Българската прокуратура, българските служби и МВнР са защитили националните интереси. МВнР нямаше какво друго да направи освен да настоява за напускането на България от страна на тези двама души. Не мога да коментирам за какво точно са шпионирали двамата руснаци. Прокуратурата бе доста подробна в своето съобщение. Няма как българските власти да си затварят очите пред подобни неща. Ние искаме да поддържаме с Русия приятелски и партньорски отношения. Най-вероятно Русия ще обяви за персона нон грата същия брой българи. Това е нормално. Вярвам, че няма да има влошаване на отношенията с Москва. Работим във възходяща линия с Русия и не мисля, че тази тема ще попречи с нещо. Освен това руският външен министър е голям професионалист", категорична бе Екатерина Захариева.

"До края на тази година промяна в статута на българите в Великобритания няма да има, това е преходен период. Все още не е ясно дали ще пътуваме с лични карти или паспорти до Великобритания, но голяма е вероятността да се изискват занапред паспорти", допълни тя по темата Brexit.