Ден без автомобили се проведе в центъра на София днес. Шумният „Александър Стамболийски”, който е един от затворените булеварди в централната градска част, пък се превърна в една от предпочитаните от столичани локация за да се научат да карат електрическа тротинетка. Мнозина посетиха булеварда, за да се поразходят на воля, а някои – да си направят импровизиран пикник, предаде БГНЕС.

Затвореното пространство даде възможност на млади и стари ентусиасти за първи път да се качат на двуколката, превърнала се в тотален хит за превозване в натоварените условия на градския трафик. Едни с увереност се мятаха на возилото, други път им трябваше малко кураж и напътствия на наблюдаващите полицаи. Съвети даваха и представители на една от фирмите, които предоставят срещу заплащане услугата в столицата. Щанд с пътна маркировка опъна и Държавната агенция по безопасност на движението.

На друг щанд ни посреща Александър, чиято компания предоставя за обществено ползване тротинетки. Той сподели, че са решили да използват днешния ден без автомобили, за да покажат на хората как най-безопасно да се придвижват по улиците.

 

„Искаме да им кажем, че трябва преди всичко, задължително да ползват каски и да карат в най-дясната част на дясното платно. Ползвателите трябва да изградят някаква култура при употребата на електрическите тротинетки“, категоричен е Александър.

Най-честите грешки, според наблюденията му, са свързани с неправилното пресичане. „Тротинетката трябва да се приравни към велосипеда. Когато се пресича с колело, каращият трябва да го бута по пешеходната пътека. Прави ми впечатление, че хората не слизат от тротинетките“, отбелязва той.

„Бъдещето е в тротинетките, ако искаме да намалим задръстванията и хората да слязат от колите. С тях ще подобрим качеството на въздуха“, смята мъжът и съветва: Не се стягайте, карайте внимателно с каска”.

Запитан какво мисли за идеята да се вади книжка за тротинетките, Александър е категоричен, че все едно да се иска книжка за каране на велосипед. Срещу тази идея се обяви и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„Книжки за такъв тип превозни средства не трябва да се изискват“, категорично заяви пред БГНЕС и нейният председател Малина Крумова. Същевременно тя съветва, че всеки трябва обаче да познава правилата за движение по пътищата.

Познаването на правилата трябва да залегне още в детската градина и училището. От малки трябва да се учат на основни правила и рискове и начините за предотвратяване на тези рискове, както и възпитание у децата да спазват тези правила, препоръчва Крумова и призна, че самата тя е имала нужда от ценни съвети за карането на тротинетка.

„Опитах да карам такава тротинетка, но не е толкова проста работа. Наистина, запознавайте се, преди да се качите. Това е един от основните фактори, които ще предотврати евентуални рискове, когато човек излезе на пътя или по велоалеите“, съветва Малина Крумова.