Броят на заразените с коронавирус в Западна Европа расте. У нас властите демонстираха, че предприемат сериозни превантивни мерки - учение на летището и проверки по сухопътните граници. Вчера бе сформиран Оперативен щаб , начело с Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА. По разпореждане на премиера Борисов - от днес екипи ще има и на сухопътните граници. Докато се доставят термокамерите на място хората ще се проверяват с безконтактни термометри.

Термокамери следят както на Терминал 1, така и на Терминал 2 на Летище София. Всеки с температура над 37 градуса е извеждан в специален изолатор.

Как ще посрещнем новия коронавирус, ако пътници с такава диагноза кацнат на Летище София? Отговорът на този въпрос дава проведеното днес учение. То започна на аерогарата и завърши в сградата на Военномедицинска академия.

Участниците разиграха сценарий, при който са открити двама души с опасното заболяване, и демонстрираха как транспортират, настаняват и изолират във ВМА пациентите.

Целта е да се тества как властите ще работят в синхрон при подобен случай. Решение за провеждане на учението взе създаденият вчера щаб към правителството, който ще следи ситуацията и ще информира обществото.

След края на демонстрацията началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев говориха пред журналисти.

Добрата новина е, че към момента няма данни за заразени с коронавирус в България. Венцислав Мутафчийски обяви, че на всички гранични пунктове в страната ще бъдат разположени 100 термокамери, както апаратурата се очаква в края на седмицата.

Изработени са брошури за чужденци, влизащи в страната, за мерки против разпространението на инфекцията, както и към кого да се обърнат за помощ, добави Мутафчийски. По думите му чуждите граждани, както и тези, които нямат личен лекар, могат да потърсят помощ в регионалната здравна инспекция. Телефонът, открит в Министерството на здравеопазването за въпроси, свързани с коронавируса, ще работи денонощно.

Ето обаче и една друга гледна точка - на българин, който днес е пристигнала от Доха на летище София. Неговите впечатления от предприетите мерки се различават драстично от фактите, които изнасят властите. 

Ето и разказът на пътник от първо лице:

Летище София, 11:30 часа, 25ти февруари. Пристигам заедно с още стотици хора от Доха - един от огромните летищни хъбове - хората пристигат от Виетнам, Тайланд, Индонезия, Филипини и още и още.
Първо впечатление - никакви мерки за контрол - от ръкава на самолета ни пускат директно в човекопотока с останалите пътници, пристигащи и заминаващи.
Термо камери за телесна температура? Няма такова нещо... Лекарски екипи ли? Отново - не. Опашката за проверка на паспортите - връщат хора, идващи от “рискови” дестинации, за да попълнят декларации, че не са болни?!?!?
Всеки, изпратен да попълни декларация, се връща с обяснението, че са му казали - няма нужда, минавай.
Иначе, служителите на граничен контрол са екзалтирани от присъствието на медиите на летището днес - ще ги дават по телевизора довечера, голям кеф.
Истината - нулев контрол върху пътниците, ама наистина - НИЩО!
Пристигам от Филипините, където на пристанище, построено от нахвърляни камъни, и пристигащи лодки с по 5-10 души има по двама лекари, мери се температурата на всеки и се преглеждат пътуващите за симптоми на грип... Попълват се информационни карти с история на пътуването, телефони, адреси, имена...
Да не дава Господ някой носител на коронавируса да влезе в България, че ще приключим филма за нула време.
Иначе, имаме стабилност

Даниел Неделчев
 
Един проблем - две гледни точки. Коя е правилната? Бъдещето ще покаже.