Върховният касационен съд потвърди окончателно присъдата на вече отстранения кмет на Септември Марин Рачев. Той получи условна присъда от 2г. и 6 месеца затвор. Той е признат за виновен за укриване на данъци, в качеството му на едноличен търговец.

Присъдата е с 4-годишен изпитателен срок. Рачев бе признат за виновен, че в периода от 2005г. до 2007г. е избегнал плащането на данъци в големи размери от 118 923 лева.

Първоначално той беше осъден от окръжния съд в Пазарджик, след което присъдата беше потвърдена от апелативните магистрати в Пловдив, а сега ВКС я постанови окончателно. Според решението Марин Рачев трябва да издължи в хазната невнесените данъци, заедно с лихвите.

Междувременно преди повече от месец мандата на Марин Рачев като кмет на Септември беше прекратен предсрочно, заради доказан конфликт на интереси, с решение на ВАС. С указ на президента в община Септември са насрочени частични кметски изори на 14 юни. Към момента единствения обявен кандидат за кмет е съпругата на отстранения Рачев - Васка Рачева