766 българи в момента са зад граница, които искат да се приберат у нас, сред тях са и 70 туристи. Повечето организирани групи вече са се прибрали, в момента все още има проблем с  12 нашенци в Чили. Над 110 000 души са се прибрали в България само са 10 дни.

„Много хора се прибраха, но има още, които трябва да се приберат. Към момента държавата не е помагала финансово, но прави много организационно. Организират се чартъри и специални полети. Случва се държавата да плати билета при хора, които в момента нямат възможност, но в последствие се възстановяват парите“, заяви Екатерина Захариева пред БТВ.

Не малка част от туристите са тръгнали на екскурзии след обявеното извънредно положение.

„Явно са се притеснили да не си изгубят парите, но ето въпреки това очевидно не са си изкарали много добре“, коментира министъра.

Над 180 българи, които живеят в Испания са заявили, че искат да се приберат. Захариева апелира хората да не тръгват на организирани екскурзии.

„Да загубят парите и да си останат вкъщи. Живота и здравето са по-важни от една екскурзия. Може да се окаже, че не можем да ги прибере. Нямаме мисии във всички страни“, категорична бе тя.

„Това не са социално слаби хора, а такива тръгнали на екскурзии. Не е честно за хората, които плащат данъци да отиват ресурси, защото някой не се е вслушал в апелите ни“, заяви Захариева.