Училищата са по-безопасни , от който и да е търговски обект. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той се надява следващата година да започне като присъствена, но допуска и вариант тя да продължи онлайн.  Въпреки това трябва да се извлекат и всички ползи от онлайн обучението. Министърът заяви и че оттук нататък ще се прилага онлайн обучението по време на грипни ваканции.

„Нямаме право да пропускаме учебни дни заради грипни ваканции“, категоричен бе той.

Според него е гарантирана безопасността на здравето на децата по време на матурите. Осигурена е добра дезинфекция и се следят строго мерките за дистанция.

Едно от най-големите проблеми и притеснения във връзка с матурите е било дали ще се осигурят достатъчно квестори.

„Успяхме да осигурим достатъчно. Има камери във всяка една стая, има и резерв от квестори. Днес хората са малко по-спокойни и нямаше толкова отказали се. Имаме достатъчно педагогически персонал – около 60 000 души. Някои са се отказали, но са ги заменили. Директорите декларират, че няма поблеем с квесторите“, заяви Вълчев в ефира на БТВ.

Той коментира и обемът на матурите по БЕЛ и отговори на въпрос дали изобщо произведенията на Димитър Димов и Димитър Талев са били изучавани в училище.

 „Надявам се да са били изучавани. 90% от училищата са успели да усвоят програмата в пълния си обем и да се изучавали дори и тези произведения, които отпаднаха от материала по литература. Винаги има малък резерв като време и повечето училища са успели да компенсират. Останалите 10% от училищата ни декларираха, че трудно са успявали да обхванат всички ученици“, заяви образователният министър.

Министър Вълчев заяви, че се надява от следващата учебна година всички да се върнат в класните стаи, тъй като присъствената форма е най-добрата, но трябва да се извлекат и ползите от електронното обучение.

1-2% изобщо не са участвали в онлайн обучението, около 11% са участвали с асинхронно. При тези деца ще има отучване и ще се прецени индивидуално как да се процедира и дали да повтарят класа.  Това са около 40 000 деца.