Aвстрия прави задължително носенето на защитна маска там, където е възможен контакт с хора. Това заяви канцлерът Себастиан Курц. „За нас това е непривично, но трябва да започнем да го правим, за да защитим околните“, каза Курц.

Новата мярка е в сила от сряда, 1 април, и на първо място ще се отнася за магазините и супермаркетите. Предвижда се, че обикновените маски ще се раздават на входа на търговските обекти. По думите на Курц това ще съкрати разпространението на заразата. Той също така подчерта, че носенето маска не изключва другите мерки за санитарна безопасност като спазването на дистанция. Канцлерът също така заяви, че е наясно с това, че маските са дефицит, който се наблюдава и в други страни, затова в Австрия ще бъде позволено и носенето на саморъчно изработени маски, ако те закриват носа и устата. Австрия е под карантина от 13 март.

Аналогични мерки са в сила и в Чехия, като за неспазване на правилото е предвидена глоба от около 400 евро. Броят на заразените с коронавирус в Чехия надхвърли 3000, съобщи днес министерството на здравеопазването, след като вчера бяха регистрирани още 184 случая, предаде Ройтерс, цитиран от Монитор.

В страната, където бяха извършени над 43 000 тестове, а всекидневното тестуване се увеличава, се съобщава за най-голям брой случаи в Централна Европа. Те обаче са много по-малко от регистрираните в големите й западни съседки като Германия.
Здравното ведомство в Прага съобщи за общо 3001 случаи до късно снощи и 23-а починали. Оздравели са 25 души.

От вчера (30 март), маските са задължителни и в Словения – при излизане от домовете хората са длъжни да носят маски и ръкавици.

В неделя чешкият премиер Андрей Бабиш посъветва президента на САЩ Доналд Тръмп да направи задължително носенето на защитни маски за възпиране на разпространението на новия коронавирус.

"Г-н президент, опитайте да атакувате вируса по чешкия начин. Носенето на обикновена платнена маска намалява разпространението на вируса с 80 процента! Чешката република направи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за своите граждани носенето на маска на обществени места", написа в Туитър Бабиш.