През последните дни в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ са приети общо четирима пациенти със съмнения за коронавирус - две жени и двама мъже. Те сами са потърсили консултация с инфекционист поради факта, че се връщат от райони, засегнати от инфекцията. И четиримата са пребивавали в различни части на Италия. Преди около седмица са се върнали. Всички са постъпили в клиниката със субфебрилна температура, за щастие на всички резултатите са отрицателни за коронавирус.

„В момента паниката е много голяма, защото много хора пътуват често до Италия. Много хора се обаждат, за да питат как и къде могат да се изследват. Не могат да се изследват. Изследвания се правят само на хора, които имат симптоми. Защото ако здрав човек се изследва няма как да има положителен резултат за коронавирус“, коментира пред TrafficNews.bg д-р Милена Коларова - началник отдел Противоепидемичен контрол в РЗИ Пловдив.

Разликата между симптомите на грип и коронавирус са много сходни.

 „В момента наблюдаваме и завишаване на случаите на сезонния грип и паниката ще бъде още по-голяма. Лошото е, че симптомите са едни и същи, и двете заболявания са респираторни, протичат с повишена температура, болки в мускули, стави, затруднено дишане. Само хората, които са имали по някакъв начин контакт с някой, който се е завърнал от Италия и е проявявал симптоматика или са пътували в Италия, само те може да се притесняват, че в възможно да са инфектирани с коронавирус и те да търсят личния си лекар. Извънредните мерки са като нормалния сезонен грип. Да се избягват честа, където има струпване на хора посещения на масови прояви, да се ограничат контактите. А когато това се налага да използват маски, които са крайно дефицитни. Надяваме се, че скоро ще се стопли и ще отшуми“, заяви д-р Коларова.