Археологическото лято е в разгара си. В стария римски град Мисионис край Търговище учените направиха нови открития. Разкопките на древноримския град продължават с проучването на постройки от времето на Първото и Второто българско царство.

Според археолога Ангел Конаклиев на мястото са се очертава наличието на четири храма, което може да оправдае името Мисионис - Мисия.

Благодарение на дарение на Клуб "Ротари" вече е защитена кръщелната в Мисионис, която е една от най-ранните на Балканския полуостров.

"За съжаление се оказа, че частично беше пострадал от такива варварски набези. Сега, когато той е зад едно стабилно стъклено и то специално стъкло покритие, аз се надявам, че той ще бъде запазен за поколенията", обясни проф. Николай Овчаров - ръководител на разкопките.

Разкопките на Мисионис ще продължат до края на август. 

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров присъства на отслужването на водосвет за началото на летния археологически сезон.

През тази година работата на крепостта ще бъде съсредоточена върху проучването на сектора, северно от Базилика №2, заявиха археолозите Ангел Конаклиев и проф. Николай Овчаров, предава Дир.бг

Те обясниха, че е разкрита сграда, която, по всяка вероятност, е култова, т.е., храм. По подобие на останалите 6 разкрити такива сгради на територията на Мисионис, новоразкритата е изградена от хоросан, а подът е от плочки. Открити са и фрагменти от стенопис.

Археолозите представиха и реставрирания баптистерий или т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. Съоръжението е експонирано, като над него е изградено защитно покритие, което да го предпазва от атмосферните влияния.

"Община Търговище финансира с 35 000 лв. проучванията на крепостта Мисионис и през тази година, обясни кметът д-р Дарин Димитров. - Това е историята на нашия град и е важно да я пазим. Изказвам своята признателност и към всички съграждани и спонсори, които осигуряват средства и за консервацията на обектите, тъй като тя е не по-малко важна от самото им разкриване."

50 000 лв. е общото финансиране на разкопките през 2019 г., осигурено от Общината и от спонсори.

Община Търговище все още очаква становище по заявлението си, входирано в Министерството на културата, за прехвърляне на собствеността на Мисионис от държавна в общинска.

В момента античният град попада в обхвата на горска територия. Прехвърлянето на собствеността ще позволи кандидатстване по различни програми и проекти за развитие на туристическия обект и изграждането на инфраструктура, която да улесни достъпа до него.