Администрацията на САЩ, оглавявана от президента Доналд Тръмп, планира да включи още седем страни в спорния си списък със забрана за пътувания, съобщава "Ройтерс".

Става въпрос за Беларус, Еритрея, Киргизстан, Мианмар, Нигерия, Судан и Танзания. Някои страни ще получат забрани само за някои визови категории, уточняват американските медии и допълват, че черният списък със страните, на чиито граждани е забранено да пътуват в САЩ, не е окончателен и подлежи на промени, пише News.bg.

По-рано Тръмп обяви в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", че обмисля да добави страни към забранителния списък за пътувания в САЩ, но отказа да уточни кои точно страни. Този ход вероятно ще доведе до разрив в отношенията между САЩ и засегнатите държави.

Нигерия например, която е най-голямата икономика и най-населената страна в Африка, е партньор на САЩ в борбата срещу тероризма и има голяма диаспора, живееща в САЩ.

Високопоставен служител в администрацията на Тръмп е посочил, че страните, които не са спазили изискванията за сигурност, включително по отношение на биометричните данни, обмена на информация и мерки за борба с тероризма, са изправени пред риска от ограничения на имиграцията в САЩ.

Към момента в забранителния списък на САЩ влизат гражданите на Иран, Либия, Северна Корея, Сомалия, Сирия и Йемен, както и някои официални лица от Венецуела и техните роднини, които са блокирани да получават голям набор от имигрантски и неимигрантски визи за САЩ.

Преди това и Чад попадна в забранителния списък, но беше премахнат през април 2018 г. Гражданите на страните могат да кандидатстват за изключение от забраната, но такива изключения са изключително редки.