Делото срещу двама лекари, признати за виновни, че по немарливост са причини смъртта на родилка и бебето й в Габрово, тръгва в понеделник в Апелатвиян съд в Търново.

Случаят, който потресе България, е от септември 2013 г. През януари тази година Окръжният съд в Габрово даде условни присъди от 3 години с 5-годишен изпитателет срок на ексначалника на АГ отделението в габровската болница д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането, д-р Севдалина Колева. Те са лишени от права за три години.

Двамата акушергинеколози са признати за виновни, че през септември 2013 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на лекарска професия, нарушили Правила за добра медицинска практика, а подсъдимата Колева нарушила и разпоредби от Правилника за устройство, дейност и вътрешен ред на АГ отделение в МБАЛ "Д-р Тота Венкова", и с действията си, при независимо съпричиняване, по непредпазливост причинили смъртта на новороденото бебе Александър и на майката на детето Десислава Манолова, починала по-късно в болница в Плевен.

На 26 септември 2013 г. в неонатологията в Габрово издъхна новороденият син на Десислава, след дълбока аспирация на околоплодни води и неизвършено секцио. Майката разви сепсис от смъртоносен стафилокок и бе преместена в тежко състояние в болницата в Плевен, където почина на 4 октомври.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивен протест от Окръжна прокуратура – Габрово и въззивни жалби от двамата подсъдими и от частните обвинители. Процесът тръгва за втори път в Апелативния съд.

През 2016 г. габровският окръжен съд даде 5-годишна ефективна присъда на д-р Ангелов и 3 години условно за д-р Колева. Подсъдимите обжалваха пред апелативния съд, който ги отмени и върна делото на прокуратурата. Така то се гледа за втори път в Габрово и 6 години след трагедията отново е в Апелативния съд