ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци, след като забраната на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала, съобщават от ръководството на централата. Според комплексното разрешително ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа, предаде БНР.
 
Централата вече е изпълнила изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи системи.
 
Освен това от дружеството са поели ангажимент да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, на чиято територия е централата, както и в Бобов дол. Очаква се те да бъдат поставени до два- три месеца.
 
Преди около месец в Бобов дол отидоха екоминистърът Емил Димитров и главният прокурор Иван Гешев. Тогава беше обявено, че срещу ТЕЦ "Бобов дол“ е образувано досъдебно производство за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и за разполагане на стотици тонове отпадъци на площадка наблизо.
 
Стигна се до задържане на изпълнителния директор на ТЕЦ-а инж. Емил Христов, който е с мярка за неотклонение "парична гаранция“ от 30 хиляди лева.
 
Подновеното разрешение ТЕЦ "Бобов дол" отново да изгаря отпадък предизвиква тревоги и недоволство сред жителите на района, каза кметът на Големо село Васил Васев.
 
"Централата вече работи и два автомобила, доколкото знам, са пристигнали със софийски боклук. Нещо се случва пак, което не е редно", коментира кметът.