От днес започна изследването на всички служители в болницата с бърз кръвен тест COVID-19 IgG/IgM. На служителите с положителни тестове или интермедиерни ще бъде извършен и допълнителен PCR-тест за потвърждаване или отхвърляне на резултата чрез вземане на назофарингиален секрет в новооткритата COVID-19 PCR- лаборатория в Клиниката по имунология.

Графиците са направени, а процесът се координира от Главната медицинска сестра на болницата.

"Важно е да опазим здравето и съхраним живота на всички наши лекари, сестри, лаборанти, санитари и всички останали служители, за да проведем успешно и тази битка. А накрая..., ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД!" - пише Изпълнителният директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. 

 

Снимки: Фейсбук

Вчера, навръх професионалния си празник, медиците получиха Volvo автомобил, който в продължение на един месец ще бъде денонощно в услуга на персонала на болницата. Благородната инициатива е на шведската автомобилна марка Volvo и официалният вносител за България – Мото пфое, в помощ на лечебните заведения в страната, ангажирани в борбата с коронавируса.

Ето и какво написа проф. Костадин Ангелов по повод празника: 

"Днес, в условията на глобална пандемия, повече от всякога човечеството се нуждае от нас медиците и повече от всякога преосмисля стойността на здравето като безценен и най-висш дар!

Професията, която сме избрали често ни изправя пред трудни изпитания, но изпитанието „коронавирус“ се оказа заплаха със застрашителни размери. В тази битка ще ни трябват оръжия като единство, компетентност, себеотрицание и сила на духа, каквито несъмнено притежаваме, и с които съм сигурен, че ще спечелим дуела с коварната болест.

Убеден съм, че след като преживеем това, светът няма да бъде същият и обществото ще разбере, че една от най-големите привилегии, дадени на човека свише, е да бъде причина за добри промени в живота на другите хора. Това се очаква от нас всеки ден – да лекуваме, да вдъхваме кураж и доверие, да сбъдваме очаквания и надежди, и да вдъхновяваме със своя пример!

Предизвикателствата пред българските медици са многобройни и понякога угнетяващи. Вместо подкрепа, често срещаме критики, агресия, принуда за работа, според абсурдни решения, условия и обстоятелства. Но вярвам, че след пандемията, поставеният под съмнение от обществото лекарски авторитет ще завоюва ново отношение и високо обществено признание, каквито наистина заслужава.

Изказвам огромна благодарност и искрено уважение към всички вас, които със своя професионализъм и всеотдайност, с цената на много лишения и упорит труд, и дори с риск за собствения си живот, допринасяте за успехите на Александровска болница, за нейното развитие и активно присъствие, както и в този труден за страната ни момент.

Вярвам, че с общи усилия, силна воля и мотивация, няма да отстъпим пред трудностите и ще отговорим адекватно и на това предизвикателство.

Пожелавам на всички здраве, лично щастие и вяра! Съхранете хуманността, оптимизма и волята си! Бъдете непреклонни и останете победители!"