КЕВР не успя да обясни какво точно се случва с цената на топлинната енергия. Регулаторът трябваше да обясни как точно е формирал тази цена. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Лице в Лице". Тя допълни, че при определянето и вече се взимат предвид и други компоненти, освен цената на природния газ. 

Според Петкова това е причината поевтиняването на газа с 42% да не води до драстично поевтиняване на парното. В момента то е едва 14%. 

"Някои се опитват да опорочат безпрецедентното намаление на цената на природния газ с този смут, който се получи около цената на парното. Реалното състояние е падането на цената на газа, някои се опитват да заблуждават, че ще има повишаване на цената на топлинната енергия", коментира още тя.

Надвзетите суми за изминалия регулаторен период ще бъдат възстановени на клиентите. Те бъдат приспаднати от следващите им фактури. 

Попова определи като манипулативно изказването на Мая Манолова, че 100 милиона лв. ще бъдат взети от българския данъкоплатец за смяна на топломерите. 

"Има ясна европейска директива, която задълава всички държави да направт най-доброто за своите потребители, като всеки един има информация какво потребява в реално време. Това е важно и за да пестим енергия. Отчитането трябва да бъде на максимално чести периоди", заяви тя. Срокът за изпълнение на новите разпоредби на ЕС е януари 2027 година.