Обществена поръчка за обслужването на 8 линии от градския транспорт на Пловдив бе пусната от градските власти.  До 23 март превозвачите ще изпращат оферти за поръчката, чиято прогнозна цена е близо 23 милиона, които ще бъдат усвоени в следващите 8 години. Обслужването на линии 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93  ще изисква изминаването на 4,6 млн. км в рамките на периода й.

Изискването към изпълнителите е автобусите в поръчката да са 73, като всички те да са с над 70 места. С други думи т.нар. „щъркели” ще отпаднат по част от линиите, които се използват  сега. В момента 10 и 93 от цитираните линии са обслужват преди всички с малките автобуси, които са ненавиждани от пловдивчани. В условията е записано ,че изпълнението на услугата следва да се организира по начин, осигуряващ изпълнението на минимум 35% от курсовете за деня по всяка линия, да се извършва с автобуси, оборудвани за превоз на трудно подвижни лица.

Всички 73 автобуса, необходими за изпълнението предмета на поръчката, трябва да са в съответствие с екологична категория „Евро VI“, както и оборудвани с технически изправни климатични системи, обхващащи целия салон.

Друго условие е по линиите, да не може да се извършва от повече от един превозвач  -  участник, подизпълнител или член на обединение.  Бъдещият превозвач трябва и за своя сметка да сложи оборудването на автобусите по електронната системата, която се оценява на 2000 лева.

Изпълнителят на поръчката ще бъде избран по формула – 40% разходи за превоз плюс 60% възраст на автобусите.  Автобусите до 2 години ще получават до 8 точки, а тези над 6 години  по 1.