Сливенски свещеник се вдигна на бунт срещу задължителните ваксини. Отец Евгений Янакиев е внесъл жалба в Комисията за защита от дискриминация. Поводът е отказ синът му Николай да бъде допуснат в детска градина заради липса на задължителни имунизации, съобщи пред журналисти адвокатът на свещеника Детелинка Ангелова.

Свещеникът ще настоява Комисията да образува дело по случая, а законодателството да бъде променено така, че ваксините от задължителни да станат препоръчителни. Сегашният Закон за здравето и съпътстващата го наредба лишавали родителите от правата им да откажат ваксинации и противоречали на Международната конвенция за правата на човека и Хартата за основни права на Европейския съюз.

По думите на Ангелова това е първата жалба за подобен род дискриминация у нас, и чрез нея вносителите и се надяват да предизвикат широка обществена дискусия по темата за ваксините.

45-годишният свещеник, който служи в сливенския храм "Св. Димитър" още преди години анатемоса ваксините. Последният случай, заради който завежда дело, е от миналата година. Той е баща на 9 деца. В знак на протест последните две от тях не са имунизирани.

"Трябва да има право на избор, на информираност. Когато ни правят рентген, ни искат да подпишем писмено съгласие. За ваксините никой не ни информира - когато се роди едно дете, никой не пита родителите дали са съгласни, а му поставят ваксина", смята свещеникът.

"Детето ми е дискриминирано - то иска да е в градина, да се запознава с други деца. Законът не позволява това, но той позволява на други деца, които по медицински причини нямат имунизации, да посещават градина. За тях може, а за моето дете - не. Тези двойни стандарти на всички ни писнаха", аргументира се още отец Евгени.

Свещеникът е известен с буйния си нрав и скандални изказвания и позиции. Пред време той призова да замерят с камъни гей парада в София. Евгени е бивши състезател по джудо и е запален по екстремни спортове. Решил да сложи расото след като следвал 3 години богословие. По-късно успял да убеди и брат си Силвестър да стане свещеник.