Вътрешна сигурност към МВР ще засили контрола върху Пътна полиция и Гранична полиция, тъй като там корупцията е най-често срещна, заяви пред БНТ главен комисар Стефан Банков, директор на звеното.

Преди дни  разследващи полицаи от ГКПП "Калотина" бяха задържани заради корупционни практики. Според държавното обвинение те са получавали подкупи от лица, които са разследвали.По време на акцията служителите са задържани с белязани пари. Подкупите се изпирали през оборотите на столично заведение, с помощта на трети човек.

„Схемата изглежда елементарна на пръв поглед, но всъщност служителите не са взимали пари от самите лица, които са разследвали, а са настоявали те да бъдат давани в заведението” ,каза директорът на "Вътрешна сигурност".  По време на акцията служителите са задържани с белязани пари. Подкупите се изпирали през оборотите на столично заведение, с помощта на трети човек.

"Така се създават условията те да бъдат препрани и изчистени, ако са маркирани. Полицаите познават много добре наказателния процес, познават способите", обясни комисар Банков. "Има много анализи къде в МВР има корупция, но служителите на КАТ, на "Гранична полиция" са на първа линия и имат най-пряк достъп с гражданите и когато вземат дори минимални суми от 5,10 лв, остава едно усещане за безнаказаност", каза той.

Комисар Банков увери, че от МВР ще упражняват строг контрол срещу най-разпространената корупционна практика от полицаи на пътя.

“Сега сме насочили вниманието си към "Пътна полиция", идва лято, активен сезон, така че ако някой от КАТ мисли, че може да направи бързи пари, мога да го уверя, че това няма как да стане”, каза Банков.

Комисар Банков допълни, че е най-силно впечатлен от граничните полицаи, които вменяват на гражданите, че си плащат задължителни такси.