Планински спасители и пожарникари от Сандански и Петрив проведоха успешно тежка над 8-часова акция по спасяване на пострадал турист в планината Беласица.Сигналът в ПСС-Сандански постъпил 5 минути след полунощ в неделя. Обаждането било за мъж паднал от водопад със счупен крак някъде между хижа "Конгур" и х. "Беласица", но без конкретни координати, обясниха от отряда на ПСС-Сандански.

Туристите били двама, единият от които се хлъзнал и паднал от водопада, а неговият приятел го търсил доста време преди да подаде сигнала. "Веднага от отряда тръгнахме натам. През това време полиция, пожарна и двама колеги планински водачи, както и хижарите от х. "Беласица" тръгват да ги издирват. Намират ги в много недостъпна скалиста местност. Пострадалият бил паднал от около 15 метров водопад и чупи крака на две места.

Теренът се оказва изключително труден, което създава затруднения на спасителите. 

"По насоки на колеги и пожарникарите около 4 часа бяхме при тях. Пострадалият бе имобилизиран, облечен и поставен в носилката. След като видяхме терена, по който нямаше никакъв шанс за транспорт надолу трябваше да изкарваме пострадалия нагоре по склона с денивелация 600 м. И наклон на терена над 45°, сипеи и скали", обясниха едни от героите в акцията в страницата си в социалните мрежи.

Те се обадили за помощ, тъй като с наличните хора нямало как да го изнесат. В 4:30 е започнало транспортирането. Към 7 часа пристигнали още 20 пожарникари от Петрич и Сандански.

"Със задружна работа и 8-часово носене и дърпане по склона пострадалият бе изведен на пътя, където чакаше линейка", допълниха спасителите.