ТЕЦ „Бобов дол" със забрана да гори отпадъци. Въпреки препоръката на екоминистъра Емил Димитров от миналата седмица, предприятието е продължило с изгарянето на отпадъци. Това стана ясно след срещата между Димитров и представители на рециклиращия бизнес. ТЕЦ-ът няма да бъде затворен и дейността му няма да бъде преустановена, уточни още министърът на екологията.

„Помолил съм в най-бърз порядък да се изпрати принудителна административна мярка ТЕЦ „Бобов дол“ да преустанови изгарянето на отпадъци, но да продължи да работи на въглища". Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата си с представители на рециклиращия бизнес, предаде БГНЕС. Димитров припомни, че преди няколко дни е бил на място, тъй като са оказвали съдействие на прокуратурата по извършваната проверка там.

„Сигналите бяха, че там има опасни отпадъци и че има вредни емисии. Наши служители бяха изпратени да окажат съдействие. Когато отидохме прокуратурата каза, че съгласно направеното изследване, няма вредни емисии, няма опасни продукти, които да са качвани на транспортните ленти. Моите служители, които бяха там ми казаха, че имат проблем с комплексното разрешително и в него има поставени разрешителни условия, които е следвало да се изпълнят, но не са били изпълнени. Тогава посъветвах ръководството да преустанови дейност, докато не изчисти тези проблеми, които имат. Още повече, че създадена с моя заповед група разгледа всички документи на ТЕЦ-а и излязоха със становище, в резултат на което ние днес изпратихме заповед до РИОСВ Перник", заяви той.

Министър Димитров обяви, че в Перник работи система за видео наблюдение и че когато са превъртели записите назад са видели, че въпреки молбата на министъра те са продължили да горят отпадъци, макар и те да са неопасни, те отново са в нарушение, защото горят отпадъци, каквито не фигурират в комплексното им разрешително.

„Отпадъци ще се горят едва, когато изпълнят всички изисквания, които е следвало да въведат", заяви Димитров и добави,че отпадъци се изгарят в ТЕЦ "Сливен" и още три завода.

„Ще въведем гранични пунктове, през които ще се въвеждат стоките, особено рисковите, каквито са опасните отпадъци. Те ще се проследяват с GPS и ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва. Ще въведем няколко кода за рисковите стоки, които ще бъдат под особен контрол, за да не затрудняваме цялата индустрия”, каза министърът на екологията Емил Димитров след срещата си с рециклиращия бизнес.

Димитров обясни, че вече са изготвили проекти на наредби и програми между различните институции и добави, че взаимстват механизма от контрола върху рисковите стоки, който НАП въвежда.

Димитров обяви още, че другата седмица ще бъдат взети крайните решения и те ще бъдат обявени от премиера Бойко Борисов.

Екоминистърът подчерта още, че действащото законодателство у нас е в пълно съзвучие с европейското, само, че има известни пробойни, които позволяват на част от родните оператори да го побългарят, в резултат на което се получава това, „което виждаме по телевизията”.

Сред предложенията на Димитров са въвеждането на мораториум върху вноса на отпадъци от чужбина или да се търси друга по-мека форма, но според него за това е важно да се хванат, тези които се крият зад гърба на легалния бизнес. „Законодателната мярка може да влезе в сила чак догодина, но с наши мерки ще се опитаме да ги притиснем до стената“, обясни още той.

От своя страна бизнесът излезе с четири предложения. „Предлагаме еднакъв режим за всички дейности с отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци. Въвеждането на банкови гаранции през 2012 г. бе свързано със зачестилите кражби на метал, сивия сектор и нелоялната конкуренция. Към днешна дата въвеждането на гаранции се доказа като ефективен механизъм в борбата срещу сивия сектор“, мотивира предложението си главният секретар на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Те поискаха още създаването на работна група, в която да участват представители на бизнеса за дефиниране и отстраняване на проблемите във функционирането на Националната информационна система за отпадъци с оглед пълноценното й влизане в експлоатация и осигуряване на съответствието ѝ с актуалната директива за отпадъците, и разработваната европейска система.

Също така искат от 2021 г. да отпадне процедурата за облагане на доходите от продажба или замяна на движими вещи, представляващи отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците, когато се предават на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане.

„Друга мярка, която предложихме на министъра е да бъдат създадени критерии за компаниите или т.нар. „бял списък на фирмите“, които работят в светлата част на българския бизнес и плащат данъци и осигуровки на своите служители. Част от тях са, ако в дълъг период от време контролните органи не са установили нарушения в една фирма, да бъдат проверявани по-рядко, но отново тези проверки да бъдат изненадващи“, обяви Митрев.

Екоминистърът пристигна на проверка в ТЕЦ "Бобов дол"От прокуратурата днес съобщиха, че ТЕЦ-а е обект на проверка от държавното обвинение