Правителственият „Фалкон” ще бъде спрян от движение, докато не се изясни причината за проблема, заради който днес се приземи аварийно в София. Това обяви директорът на Авиоотряд 28 ген. Тодор Коджейков.

Той се обяви за закупуване на нова правителствена машина.

Екипажът на машината приземи ръчно машината на летище София, заради отказала навигация на самолета. На борда на самолета е имало деветима души, сред тях и премиера Бойко Борисов, който се връщал от Солун, Гърция.

Коджейков обясни, че системата е изключила и пилотите не са успели да я рестартират, така се е наложило да преминат на ръчен режим, пише БТВ. Пилотите са направили втори кръг над летището и са кацнали визуално, благодарение на това, че са познавали района и самото летище, обясни шефът на Авиоотряд 28.

Самолетът ще бъде огледан от специализираното звено за авиоинциденти към Министерство на транспорта.

Генералният директор на авиотряда припомни, че в миналото също е имало 3-4 подобни инцидента с машината. "Те на 19 години и вероятно и време да се помисли за нещо ново", коментира Коджейков, като подчерта, че не е обсъждал въпроса с премиера.

Още не се знае какво би струвало нова машина за авиоотряда, защото не е поставена задача какъв тип самолет да се търси - дали малък бизнес самолет или втори "Еърбъс".