Коронавирусът се е появил в Китай още през ноември, според спецслужбите на САЩ. Точната дата на първия съобщен случай остава неясна, но според източници на CNN Белият дом е знаел за заразата седмици преди информацията за нея да бъде съобщена на брифинг на Тръмп. Медията се позовава на информация, подаден от бивш служител на тайните служби. 

Първият брифинг, на който президентът съобщава за заразата, се е провел на 3-и януари. Той е коментирал възможността заразата да се разпространи по света, включително и в Щатите. Но зад кулисите ЦРУ и други агенции са били впрегнали ресурси да разберат, с какво се е сблъскал Китай, седмици преди официалното изявление, твърди източникът. 

По информация на ABC Националният център за обществено здраве, който е част от DIA, е получил предупреждение, че нов вирус се разпространява в Ухан, през ноември. Властите обаче категорично отричат да са получавали подобни сведения. 

Пекин официално информира СЗО за разпространението на вируса на 31-и декември. От държавните агенции отказват да дадат информация кога са получили първите сведения за КОВИД-19, но категорично отричат те да са били от ноември.