Интерактивна карта на маршрутите на „зелените коридори" е вече факт, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура". 

Картата съдържа и полезна информация за зоните за отдих по „зелените трасета". От картата шофьорите могат да видят по определения маршрут, по който преминават, какви условия предлагат местата за отдих и почивка, брой места за спиране, санитарен възел, възможност за купуване на храна, наличие на интернет, автомивка, осветление и видеоконтрол на паркинга, възможност за зареждане на гориво, най-близка спешна помощ, брой места за зареждане на хладилни превозни средства и др.

Картата можете да видите тук.

Основните трасета на „зелените коридори" преминават по маршрутите, част от европейската транспортна мрежа, и свързват ГКПП „Калотина" с ГКПП „Капитан Андреево" и с ГКПП „Капитан Петко войвода", ГКПП „Дунав мост 2" при Видин с ГКПП „Кулата", ГКПП „Дунав мост 1" при Русе с ГКПП „Капитан Андреево" и с ГКПП „Капитан Петко войвода".

От Сърбия към Турция и Гърция „зеленият маршрут" тръгва от граничния пункт „Калотина" по път I-8 към София, от там по Северната скоростна тангента към АМ „Тракия" и АМ „Марица" до ГКПП „Капитан Андреево" или по второкласния път II-80 към ГКПП „Капитан Петко войвода" на гръцката граница. При ГКПП „Калотина" ТИР-овете могат да изчакат на паркинг с 30 места, при Сливница е осигурено място за отдих с 50 места, преди Божурище - с 40. На Източната дъга на Софийския околовръстен път, в участъка Кривина - Казичене, има 3 големи паркинга с общо 150 места. На АМ „Тракия" при мотел „Ихтиман" две зони за отдих в двете посоки осигуряват общо 50 места, а в района на пътен възел „Пазарджик" са 4 зони за отдих за общо 50 ТИР-а. На АМ „Марица" в района на Любимец са разположени три паркинга със 100 места. При отбивката за ГКПП „Капитан Петко войвода" има две зони за отдих с терен за 100 ТИР-а, в района на Генералово и Капитан Андреево има 4 паркинга със 75 места общо.

„Зеленият коридор" от Румъния към Гърция от ГКПП „Дунав мост 2" е по път I-1 (E-79) Видин - Ботевград, от там по околовръстния път на Ботевград II-17, след това по АМ „Хемус" към Северната скоростна тангента, по Западната дъга на Софийския околовръстен път към АМ „Струма" и път I-1 до ГКПП „Кулата". По направлението по-големите паркинги са в Северната промишлена зона на Видин със съответно 180 и 65 места, при изхода на Дунавци в посока Видин - с 80 места. На АМ „Хемус" има две големи площадки за отдих - при Жерково с 50 места и при Елешница с 60 места. При Струмяни има паркинг с 40 места, в района на Драката в посока Сандански са осигурени 85 места, при Кулата - 130 места.

Маршрутът от Румъния към Турция или Гърция от „Дунав мост 1" е по път I-5 Русе - Велико Търново, през Прохода на Републиката към Гурково, след това по Подбалканския път I-6 Николаево - Мъглиж. Връща се на път I-5 Тулово - Стара Загора - Димитровград и по АМ „Марица" към ГКПП „Капитан Андреево" на турската граница или продължава по второкласния път  II-80 към ГКПП „Капитан Петко войвода" на гръцката граница. В района на „Дунав мост 1" има 4 паркинга със 105 места общо, а най-големият паркинг по направлението е на бул. „България в Русе" със 150 места. При изхода на Русе в посока Бяла има още три паркинга с общо 100 места. В с. Волово има два паркинга с 65 места, а в района на гара Бяла - 6 зони за отдих със 145 места. При Гурково има два паркинга с общо 80 места.

От Северна Македония към Турция „зеленият маршрут" тръгва от ГКПП „Гюешево" по път I-6 към Кюстендил, продължава по АМ „Струма", Западната дъга на СОП, Северната скоростна тангента, Източната дъга на СОП и от там към АМ „Тракия" и АМ „Марица".

„Зелени коридори" за доставка на стоки бяха въведени от Европейската комисия с цел ограничение на разпространението на COVID-19. Правителството определи граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятственото преминаване на стоки - „Кулата" и „Капитан Петко войвода" на границата с Гърция, пунктовете при Видин и Русе на границата с Румъния, ГКПП „Калотина" на границата със Сърбия, ГКПП „Капитан Андреево към Турция, а към Северна Македония е ГКПП „Гюешево".

Преминаването през тези гранични пунктове на „зелени коридори", включително всякакви проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не бива да надвишава 15 минути по вътрешните сухопътни граници. Граничните преходи на „зелени коридори" трябва да бъдат отворени за всички товарни автомобили, превозващи всякакъв тип стоки.