Българските пътища не са в особено добро състояние и това е всеизвестен факт. Улици, дори в големи градове, приличат на лунен пейзаж и водят до главоболия за много шофьори, принудени да ремонтират повредените си автомобили. За жалост положението с тротоарите не е никак по-различно.

Пешеходците в София са изправени пред големи предизвикателства. Дори минимална разходка се превръща в олимпийска дисциплина "Ходене с препятствия", защото за съжаление никой не мисли за състоянието на тротоарите.

Видео, публикувано във Facebook страницата "Забелязано в София" показва окаяно състояние на предвидена за пешеходци отсечка на улица в кв. "Дружба". Напукан тротоар, който за капак на всичко е и обрасъл и с храсти. Паркираните върху тротоара автомобили са още един проблем и превръщат ходенето по него в "Мисия невъзможна".

Няма значение дали сте майка с количка. Няма значение дали карате колело. Няма значение дали сте пеша, вие ще бъдете принудени от обстоятелствата да ходите по улицата, по която минават автомобили.

Такова е положението навсякъде, защото за съжаление никой не мисли за пешеходците. Такова е положението през зимата, когато улиците се почистват от снегорини, докато тротоарите продължават да бъдат засипани със сняг, и лед. През зимата абсурдите стават още повече, когато служителите на Столичната община почистят улицата, почистят тротоара, но не почистват спирките на градския транспорт. Така за да пресечеш улицата от тротоар А до спирката на тротоар Б, ти си принуден да нагазиш в изринатия от снегорина 50-сантиметров сняг.

Но зимата е друга тема. Сега е лято и предизвикателствата са от по-различно естество. Цъфналите храсти в столичния кв. "Дружба" придават един пирятен и зелен вид на квартала. Спор няма. Но когато клоните надвиснат над зоната, предназначена за преминаването на пешеходци, има и проблем. Когато тротоарът не е преасфалтиран, има проблем. Когато всичко е в дупки, които не само ще разбият детската количка или колело, има проблем. А когато дупките се запълнят с дъжд, има още по-голям проблем.

Проблеми има, и то много. А решения?