Постъпленията по сметката от обявяването на КТБ в несъстоятелност до 31.12.2019 г.  са надхвърлили сумата от 1 млрд. лева. Това съобщиха синдиците на банката.

Резултатът е вследствие от усилията на синдиците на КТБ  за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на предоставените от банката кредити, осребряването на активи и обявяване недействителността на извършени прихващания. Съществен принос имат приетите от Народното събрание изменения в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), обнародвани в Държавен вестник, бр.22 от 13.03.2018 година, отбелязват още синдиците, пише Дарик.

Срещу голяма част от длъжниците на фалиралата банка се водят по няколко съдебни дела по различни разпоредби от ЗБН и Търговския закон, като предоставените от законодателя възможности на синдиците за предприемане на допълнителни правни способи за защита на интереса на вложителите в КТБ.

На 09.05.2019 г. им бяха разпределени 570 млн. лв., сумата от изготвената първа частична сметка за разпределение на събраните дотогава средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н). В резултат на нея хиляди вложители получиха част от вложенията си в КТБ АД, като към 31.12.2019 г. общо изплатените им средства са близо 502.5 млн. лв., което представлява 88.16% от разпределяната сума, обясняват синдиците.

Активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ, като се очаква скоро тя да бъде обявена в Търговския регистър, допълват още те.