Нелегален търговец на антики отправи смъртни заплахи към репортер на TrafficNews, която засне със скрита камера как той й продава старинен пръстен. 

"Времето навън е горещо, опасно е за здравето и живота. Може да стане лошо...Имам хора навсякъде -някои с власт, други не особено умни, но успяващи да създадат доста големи "главоболия". Погрешка могат да сменят и някоя физиономия". Такива заплашителни съобщения прати Иван Белишки, когато разбра, че е разкрит.

 

До там се стигна след като негов приятел го препоръча като човек, който може да осигури богат избор от антики на сносна цена. Младежът живее в София и тук върти повечето си сделки.  Вариантите да си купиш нещо от него са два – лична среща или пратка по „Еконт”.

Репортерът на TrafficNews се свърза с младия Белишки, представяйки се за купувач, търсещ уникален подарък за гаджето си.  

Още при първия разговор по телефона, Иван се похвали, че е в занаята с нелегалната търговия на антики от 4 години. По-късно сподели, че сам събира и намира повечето  вещи. Макар да съзнава, че бизнесът му е извън закона, но не изглежда особено притеснен.

Като „приятелски съвет” казва, че не е хубаво да се хвалиш в социалните мрежи или по принцип с придобитите антики. С половин уста добавя, че всъщност търговията с тях е незаконна и „може да си навлечеш проблеми”.

След като Белишки изпрати на репортера ни снимки на част от колекцията,  той се съгласи на лична среща за договорената вече сделка.  Купуваме античен бронзов пръстен-ключ. 

Пред нашата скрита камера Белишки обясни, че е изчерпал наличната стока в София и обещава след седмица да достави римски монети от Панагюрище. Според ценоразписа му монетите струват от 30 до 250 лева, а оръжията се пласират за по няколко хиляди лева.

Според запознати Иван е имал проблеми със закона, но никога не е „закачан” за търговията на черно с антики. Преди година, когато завършвал гимназия, бил заподозрян  за нанасяне на телесна повреда по непредпазливост на двама души, след като , според очевидци, внесъл пиротехника на изпращането на випуска му.  Замесен в скандала бил и неговият близък приятел Николай Колев, който пред нас Белишки определя като свой дистрибутор.

Кольо най-често намирал клиенти и ги насочвал към Иван, който не крие не крие заниманието си, а напротив – готов е на нови и нови сделки.

След като разбра, че е изобличен, той заплаши репортерката ни, че не "знае с кого се захваща". "Не знаеш кой съм. Не знаеш какви хора познавам!" закани се "антикварят". "Навсякъде и всякакви хора - някои с власт , други не особено умни, но успяващи да създадат големи "главоболия". По грешка могат да сменят някоя физиономия" продължи той заплахите във вайбър чата с репортерката. 

TrafficNews проучи кой всъщност е Иван. Младежът се оказа син на кмета на Панагюрище Никола Белишки. Баща му кара втори мандат и е един от най-уважаваните местни управници, а патриотичните му речи при тържествата за Априлското въстание събират овации на живо и хиляди лайкове в социалните мрежи.

Синът му активно участва във възстановките за честванията на въстанието,  защитава родолюбиви тези и има мнение по всички горещи обществени теми. 

Кметът обаче едва ли подозира, че неговият наследник смело гази закона и продава на черно антики, хвърляйки петно върху  славната фамилна история. Белишки са наследници на Деян Белишки, който купува кадифето, от което е ушито знамето на IV революционен окръг по време на Априлското въстание. Върху него учителката Райна поп Георгиева извезва надписа: "Свобода или смърт".

"В България търговията с културни ценности е незаконна. Според Закона за културното наследство лице, намерило подобна антика като пръстена, е длъжно в 7-дневен срок да уведоми най-близкия държавен, регионален или общински музей. При това трябва да я запази във вида и състоянието, в което е намерена", коментира пред TrafficNews археологът професор Иля Прокопов. 

"Непредаването на намерен исторически артефакт категорично води до съд. Има направено престъпление и прокуратурата и полицията трябва да го докажат", заяви видният адвокат Марин Марковски.  Дотук с неизбежните последствия от нелегалния бизнес на кметския син.

Остава голямата въпросителна дали печалбата от него заслужава срама, който Иван ще докара на славния си род.

TrafficNews ще продължи да следи случая и да информира читателите си!