Към момента има двама екстубирани пациенти в България. Това са лекарка в София, която е приета в ИСУЛ и военнослужещ, който е бил преместен в болница „Пълмед“ в Пловдив.  По време на сутрешния брифинг генерал Венцислав Мутафчийски заяви, че пациентът в Пловдив е в добро състояние.  И при двамата, обаче не е доказано изчистване от вируса и лечението им продължава.

Част от лечението на тежко болните пациенти, които са с дихателна недостатъчност е да бъдат поставяне по корем, това заяви още Мутафчийски. Това е препоръка от Китай, като информацията е разпространена във всички наши болници и се практикува още от самото начало.

Ген. Мутафчийски категорично отхвърли и тезата, че респираторите могат да бъдат дори опасни. Информацията дойде от САЩ, където се твърди, че смъртността е по-висока заради респираторите и те няма да закупуват нови.

„Решението с мощна кислородна терапия е добро, но когато дойде нужда от интубация, няма какво друго да я замести”, каза шефът на ВМА.

Той отрече у нас да има дефицит на спирт и заяви, че е отпусната голямо количество от държавния резерв, както и от агенция "Митници“ и то трябва напълни да задоволи пазара.