Швейцарци организираха символично погребение на стопил се ледник,предаде Франс прес, цитирана от Дарик. Заради глобалното затопляне ледникът Пицол, един от най-изучаваните от експертите, буквално се е изпарил.Днес швейцарците провеждат в "негова памет" планинско погребално шествие. То бе организирано в навечерието на специалната среща на върха в ООН, посветена на климата, на която ще участват лидери на десетки страни, призвани да увеличат ангажиментите си за ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5 или 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера.

В Швейцария Пицол до такава степен е изгубил субстанцията си, че от научна гледна точка вече не е възприеман за ледник, обяснява за Франс прес Алесандра Деджакомини от Швейцарската асоциация за защита на климата - неправителствената организация, която организира символичното погребение днес.

Погребалното шествие продължава около два часа, а участниците в него носят траурни одежди. Шествието свършва в подножието на този бивш ледник, разположен на около 2700 метра надморска височина близо до Австрия и Лихтенщайн. На мястото участниците в шествието поставиха венец.