Градската среда в общините на България изправя гражданите пред редица предизвикателства. Жителите на градовете обикновено са принудени да научат всяка крива плочка, за да опазят краката си здрави и да са изключително бдителни по време на своите походи, за да не стане някой гаф.

Ако обаче все пак някой пострада, кой е виновен тогава - ние, защото не внимаваме или общината, защото не си е свършила работата?

Отговорът на този въпрос има една пешеходка от Шумен, която успява да осъди местната управа заради причинена щета.

Общината сега ще трябва да й плати 7000 лв. заради това, че е пострадала заради липсващо стъпало на централа улица през юни миналата година.

При слизане по стълби от банката към аптеката, стъпила върху стъпало, част от което липсвало. Жената загубила равновесие и паднала на земята. Изпитала болка и не можела да се изправи сама.

С помощта на приятели, които я придружавали, успяла да стане от земята и забелязала, че по глезена на десния ѝ крак се появявал оток, а всяко движение било изключително болезнено.

Посетила веднага личния си лекар, който ѝ дал направление за образна диагностика. От изследването станало ясно, че е налице счупване на стъпалото на десния крак. Предписано ѝ било лечение, а стъпалото било обездвижено.

Жената имала 9-годишно дете, но след инцидента станало невъзможно да се грижи пълноценно за него.

Затова и поискала обезщетение в размер на 10 000 лева. Районният съд в Шумен решил, че отговорността за поддръжката на пешеходна алея в централната част е на Община Шумен и определи сумата за обезщетение да бъде 7 000 лева.

Присъдата била обжалвана и делото стигнало до Окръжния съд. Магистратие потвърдили решението на първа инстанция, но то отново може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.