"К‘во това расизъм, кажи ми", така бяхме посрещнати в пловдивската ромска махала "Столипиново". Екип на TrafficNews направи обиколка из квартала, за да разбере как неговите жители определят действията на българските фенове по време на мача България-Англия. 

"Гледах мача. Как да мисля? То няма смисъл да се мисли, то е видяно - черно на бяло. Абсолютно не е нормално и няма значение какви са, негри ли са. Никой не решава как да се роди, къде да се ражда. Този, който прави расизъм, можеше да е роден в Африка. Е, как да го направи - да стане българин, да стане бял?", попита риторично бившият имам Хюсеин Хасан.

Според Хасан трябва да бъдат наказани охранителите, защото са допуснали расистките прояви. На въпрос как си го обяснява, Хюсеин обясни, че до голяма степен отговорът е заключен в държавна политика. 

"Хората са отчаяни, безработица, хаос. Затова хората отиват някъде - по стадионите, по спортните мероприятия, да си изкарват яда и нервите. Но не е това начинът", заключи Хюсеин. 

В общ план той посочи, че расизъм в "Столипиново" и по отношение на местното население няма и обясни, че същото важи и по отношение на предстоящите избори. "На нас ни трябват да дойдат тук хората, които искат да управляват съвестно и стабилно - няма значение българин, турчин, циганин - няма значение стига да е човек", посочи той. Бившият имам сподели още, че България е на всички нас и не смята, че има нещо по-хубаво от това да си помагаме взаимно.

"Бил съм механоводач на танк в България. През 91-а година в Момчилград се спука стената на язовира. Аз бях там и щях да умра. И за коя държава? За Майка България", разказа той.

За разлика от Хюсеин обаче никой друг не бе гледал мача и нямаше представа какво значи думата "расизъм". След кратки обяснения местното население се раздели на две групи - едните считат, че има равенство, а останалите, че са третирани като "втора ръка хора". 

Вижте повече размисли и страсти на тема "Що е расизъм и има ли той почва у нас и в "Столипиново" в репортажа на TrafficNews: