Първият многоетажен общински паркинг в Пловдив на ул. „Орфей” бе открит днес от кмета Здравко Димитров и районния кмет Димитър Колев. Съоръжението вече приема автомобили, като се очаква още хора да наем паркоместа.

Многоетажният паркинг няма да има служители, като абсолютно всичко ще бъде с автоматизирана система. В него има 60 камери, като при авария или възникнала нужда, ще идва мобилен екип, който да решава проблемите. Ползвателите на паркоместата пък ще могат да плащат през постерминал на място, без да ходят до общинските сгради.

За разпореждане на районната администрация остават трите помещения на партерното ниво. Те са с площ межди 300 и 400 кв.м, като е предвидено заведение и два магазина.

Паркингът бе построен за  2,611 млн. лева без ДДС. В сумата се включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението, което е за 151 автомобила. В заданието е заложено, че при интерес от страна на пловдивчани към съоръжението, то може да се разшири с още два етажа.

Здравко Димитров каза,че бъдещето е в тези съоръжения,  като следващият подобен обект ще бъде на ул. „4 януари” върху бившия ТЕЛК.

„Бъдещето е в тези съоръжения, трябва да се пести всеки сантиметър, особено в градове като Пловдив”, каза Зико. Той каза, че засега другите два предвидени обекта – В ЖР „Тракия” и на ул. „Любен Каравелов” няма да се правят.  Причината е, че в Тракия има широки булеварди, а до другия е мол „Марково тепе”, където има 400 места в подземния паркинг.