На последния сутрешен брифинг на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски благодари на всички граждани, които са спазвали мерките. На всички, които са били на първа линия и са се борили със заразата, сред които са лекари, полицаи и екипите на РЗИ. Той благодари и на всички кметове, които са реагирали и са създали организация в отделните населени места, както и на правителството за подкрепата.

„Благодаря на всички, които допринесоха за преодоляването на тази криза. Благодаря и на всички медии, които отразяваха, всичко което ние правихме. Благодаря ви, че отразявахте всички мнения, защото българите имат право да чуят различни гледни точки и се радвам, че те избраха това да запазят животите си“, заяви Мутафчийски.

„Опитахме се да направим нещо и мисля, че го направихме. Защото народът беше дисциплиниран. Наложихме леки, но навременни мерки“, добави Тодор Кантарджиев.

Доцент Ангел Кунчев призова тези, които имат някакви симптоми да продължат да носят маски, за да могат да предпазят останалите, в случай че са заразени.

Към този момент е сигурно, че учениците няма да се връщат на училище.

„Няма за кога да се връщат учениците, а за университетите зависи от ситуацията, но и сега там където има отделни прояви те могат да се проведат при спазване на съответните мерки“, коментира Кунчев.

Мутафчийски заяви, че към момента методът за лечение с кръвна плазма показва най-добри резултати, но хората, на които е приложена са твърде малко и все още не могат да се изведат окончателни заключения.

„Няма как да ви кажем какво ще се случи до 15 юни. Към момента нашата препоръка е  тогава всички мерки да отпаднат, като остане само спазването на дезинфекция и дистанция“, заяви Кунчев.