Проф. Асен Балтов е отново на работа и се чувства много добре. Той бе под две седмична карантина заради контакт със заразен.

"Имах нужда от почивката. Карантината съвпадна с една натрупана умора, всичко е наред. Човек когато има повече време да мисли встрани от проблемите си дава равносметка какво е направил. Това което "Пирогов" направи, което мина като случаи, като лечение, накара всички да бъдат добре подготвени и да се покажем едно от най-добрите места за лечение на COVID-19", каза шефът на Пирогов пред БНТ

"Подценяването беше след 15 юни, затова бързо се разхлабиха мерките. И аз съм потърпевш от това разхлабване. Вирусът още върлува. Днес 29 са приетите в Пирогов, за съжаление бавно вървим към цифрите от началото. В момента няма интубирани пациенти, което е добра новина", добави проф. Балтов. 

"Мъчим се да няма сериозен пик на прием на пациенти. По мои изчисления смятам, че ако постъпват по 100 човека дневно, ще бъде много тежко за цялата здравеопазна система. Независимо колко хора се диагностицират, до 20% постъпват в болница", каза още той. 

"Не трябва да се отпускаме. В София болниците трябва да има възможност да лекуват такива пациенти. Не говорим за реанимационно лечение, но за лечение като в една инфекциозна и вътрешна инфекциозна клиника би трябвало всички да могат", каза проф. Балтов. 

"Частните болници имат случаи, доста се оттеглиха от лечението на COVID болните. Надявам се отново да приемат такива пациенти и те", каза шефът на "Пирогов". 

"Лечението на тези пациенти трае между 14-21 дена. Много е трудоемко, редно е да бъде увеличено възнаграждението на служителите", каза още той. 

"Когато имаме първите глобени, не е много приятно, но това доказва, че този контрол ще бъде ефективен. Ще проличи през тази седмица дали е ефективен. 

"Всички, които работят в здравеопазването вече са 3 месеца на педали. Спазвайте мерките, това ще помогне на нас лекарите да може да лекуваме адекватно нашите пациенти", добави проф. Балтов. 

"Най-голямото ми притеснение да не съм заразил близките или колегите си. Това беше най-големият ми страх. Не съм имал проблеми със своето здраве, не съм се чувствал не в кондиция дори за момент", каза още той.  

"Не го пожелавам на никого, но явно хората няма да разберат, че това не е нормален грип, ако не го преминат. Това не е нормален грип, има много тежки последствия. В "Пирогов" вече има повече от 200 пациенти с коронавирус", каза шефът на болницата.