Добивът на инертни материали от коритото на Чепеларска е причина за подкопаването на брега край реката. В голяма степен това е допринесло за пропукването на подпорната стена. Това установи проверката на място, извършена от представители на "Напоителни системи". Огледът на напуканата стена продължава и в момента, предава репортер на Trafficnews.bg.

Припомняме, че подпорната стена на реката в района на селото е пропукана на няколко места. Нараства и страхът от срутване на моста преди селото в посока Ягодово. Като цяло той е проблемен и нестабилен, а очакваните приливи допълнително могат да го дестабилизират.

Чепеларска напът да залее Катуница, подпорната стена е пред срутванеДо час ще стане ясно дали ще бъде обявено бедствено положение, потвърди кметът на селото

Екипите са обходили частта на реката от село Катуница до устието на реката. Към момента нивото й е нормално. Коритото е почистено в района на миналогодишното наводнение. 

"Премахнати са дърветата и храстите, оттокът е освободен. Не очакваме да има проблеми както миналата година. Снеготопенето е нормално. Проходимостта е добра. Направили сме всичко, което е необходимо", сподели пред наш репортер управителят на местната структура на "Напоителни системи" ЕАД Петко Димов. 

Димов допълни, че за да прелее реката, нивото и трябва да бъде много високо. Според него към момента няма опасност за къщите в района. Проблемен е единствено участъкът, в който брегът е по-нисък. Налага се той да бъде укрепен. 

На този етап общината трябва да реши дали дали да обяви частично бедствено положение.