60 труса за нощта, разцепен блок и спряно електричество - това е равносметката след силното земетресение, което разлюля Албания. То е било със сила 5,6 по скалата на Рихтер, усетено е и в Босна и Херцеговина.  

„Доста бяха трусовете в Албания, тъй като имаше и афтършокова серия. Последващите земетресения са уплашили хората, но няма нещо сериозно. Не са чак толкова силни тези трусове, те са в границата на умерената сеизмичност“, коментира сеизмологът Димо Солаков пред Bulgaria on Air.


„Нашите земетресения са вътрешноплочови, така че няма опасност от трусове у нас заради това в Албания. Най-сеизмичните зони са около Кресна, Крупник, Пловдив, Горна Оряховица, Шабла, около София също са ставали земетресения.   Рискът в столицата е голям заради голямото население и комбинацията с инфраструктурата“, каза сеизмологът.   Солаков обясни, че ако земетресението е на територията на страната, в рамките на секунди в НИМХ се получава сигнал за него, като автоматично се определят епицентъра и силата.   "Ако земетресението е по-силно, се прави макросеизмично проучване, за да се види дали хората са го усетили или има някакви повреди. Най-важно е при трусове да няма паника.

По време на самото земетресение е важно човек да знае къде са здравите места в сградата и да застане близо до тях", посъветва сеизмологът.