София изобщо не е №1 по средна заплата у нас, ако се направи класация по общини, а не по области. Това става ясно от направената карта на Института за пазарна икономика  (ИПИ) за възнагражденията. Оказва се, че малки градове, където са разположени големи наши и чужди компании, са първенци по средни доходи.   

Общината с най-висока средна заплата е Челопеч с 2 178 лева и причината е, че там работи компанията за добив на злато - "Дънди прешъс метълс".  След нея се нарежда Козлодуй, където благодарение на АЕЦ  средното ниво на месечните възнаграждения е 1790 лева.

Раднево и Гълъбово, където има големи компании в енергетиката, се нареждат на трето и четвърто място. След тях е Пирдоп, където също има голяма добивна компания, с доход средно от 1562 лева, както и Девня.

София (1433 лв.) е едва на осма позиция по доходи, посочва ИПИ. За разлика от много други икономически класации, тук Столична община София няма как да бъде лидер, тъй като икономическият профил на столицата е много разнообразен и макар заплатите да са високи, те не могат да догонят средните нива на заплащане в някои малки общини, където огромната част то наетите са в енергетиката или добивната промишленост.

 Веднага след София в класацията идва Панагюрище , което благодарение на "Асарел Медет" има средна заплата от 1 285 лв.  Отново пример за община с голяма добивна компания, която излиза в челото. Другите примери в топ 20 вече включват общини с индустриален профил – обикновено близо до големия град и с развита индустриална зона. Такива са Костинброд, Елин Пелин и Божурище, в близост до София, Суворово, Аксаково и Белослав, до Варна. 

Община Марица (1051) заради множеството фирми, които развиват дейност в нея, изпреварва областния център Пловдив 932. 

Общият поглед към общинската карта на заплатите позволява много ясно да се откроят както водещите икономически центрове, така и районите, които изпитват сериозни трудности. Разликите между Северна и Южна България също могат лесно да се видят. На юг се формират центрове с по-високи заплати около София и Пловдив, а на следващо ниво и около Стара Загора и Бургас. Центрове, които са добре свързани и реално могат да си влияят положително. Към тези големи градове се прибавя и добивната промишленост в малките общини в Средногорието.

На север единственият център на високи заплати около голям град е Варна.  Другите примери с високи заплати са Севлиево /Габровско/ и Летница /Разград/. В Севлиево "Видима" направи завод за производство на санитарен фаянс и дориизвозва работници от региона, включително от Велико Търново, защото служители не достигат.