Кои ще бъдат ресорните заместници на Здравко Димитров? Този въпрос е особено актуален, след като падна първата въпросителна с поста на областен управител, който взе Дани Каназирева. Макар че социалните мрежи реагираха бурно и потребителите обвиниха новия кмет и новия областен в предварителен сговор, Каназирева заяви, че е трябвало да избира между това да продължи да критикува властта или реално да решава проблеми. 

Още по време на предизборната кампания Здравко Димитров заяви, че ще влезе със свой екип в Община Пловдив, което е напълно нормално. Иван Тотев от своя страна каза, че до края на седмицата ще освободи всичките си заместници, за да може новият кмет да формира екипа си.

Преди да бъдат назначени заместник-кметовете, трябва да се определят и ресорите. На практика градоначалникът може да назначи колкото си иска заместници и да определи техните ресори. В момента те са седем  - по образованието и европейските политики; по здравеопазване,икономика и екология;  по култура и туризъм; спорт, младежки и социални дейности; по транспорт; по обществен ред и сигурност; по строителство и общинска собственост.

В закона не е упоменато как могат да бъдат комбинирани различните ресори. Така например Златин Велев бе по транспорт и обществен ред, преди този ресор да бъде разделен на две.

Очаква се Здравко Димитров да направи разместване в структурите, но те няма да бъдат съществени.  Преди да бъдат разпределени заместниците много зависи как кметът ще се договори с другите формации в Общинския съвет.

ГЕРБ разполага със 17 съветници –  за обикновено мнозинство им трябват 26, а за квалифицирано 34. След като Дани Каназирева стана губернатор, нейните петима съветници може да се причислят към новото мнозинство в града. Много трудно се очаква ГЕРБ и Зико да се разберат с патриотите и Демократична България, а за БСП е повече от ясно, че няма да са във властта. Така остават формациите на Кауза Пловдив, ЗС „Александър Стамболийски“ и тримата единични съветници от ДПС, "Ние, гражданите" и ВОЛЯ. С техните гласове Димитров би имал солидно мнозинство в ОбС, като вече е въпрос на преговори какво ще получат тези групи срещу подкрепата. В миналия мандат единственият зам.-кмет, който не бе от ГЕРБ, бе Георги Титюков по спорт и социални дейности.

На първо място стои въпросът с председателя на Общинския съвет. За поста се спрягаха Дани Каназирева и Георги Колев. Вторият вече заяви, че е готов да стане председател на местния парламент, но много зависи от предстоящите преговори. Ако постът остане в ГЕРБ, то той може да бъде зает от Стефан Дедев. Бившият депутат е най-опитният измежду общинските съветници от най-голямата група. Другото име, за което вървят  сериозни "залагания", е това на зам.-кмета Александър Държиков.

Здравко Димитров каза на първата си пресконференция, че според срещите с представените групи ще се реши дали може да бъде дадено зам.-кметско място на някой извън ГЕРБ.

Кои са имената, които се спрягат?

Сигурно е, че основните ресори ще останат при ГЕРБ. Има голяма вероятност двама от сегашните вицета на Тотев да останат и при Зико. Ако Държиков не стане председател на ОбС, той отново ще е  зам.-кмет, но вече не по култура, а в областта, където е най-силен – транспорта. Зико вече засвидетелства добрите си отношения с Държиков, като го направи председател на предизборния щаб.

Другият, който може да остане, е Стефан Стоянов - по образование, бизнес развитие и европейски политики.  За поста на образованието се спряга и Петър Петров. Бившият кмет на „Източен“ през последните години без зам.-областен управител на Зико, а между двата поста бе и депутат. Друга хипотеза е ресорът да бъде разцепен, като Стоянов остане само по бизнес развитие и европейски политики, а Петров по образованието.

Няколко имена се спрягат няколко имена и за заместник-кметския пост по спорт и младежки дейности. За него абониран изглежда Ангел Ангелов. Бившият състезател по борба е един от най-приближените до Здравко Димитров, а през последния мандат бе общински съветник като част от Инициативния комитет. От друга страна Георги Титюков също държи на този пост срещу подкрепа в Общинския съвет.  Ако от „Кауза Пловдив“ грабнат зам.-кметското място, то Ангелов може да стане и главен секретар на Община Пловдив. 

Един от най-важните постове е този по строителството и общинската собственост. За него фаворит е Пламен Райчев, който е шеф на Областното пътно управление. Преди това той Райчев бе зам.-кмет на Лъки и председател на Общинския съвет.

Зам.-кметският пост, който изглежда предрешен, е този по сигурност. Очаква се да го поеме бившият шеф на пловдивската полиция Тодор Чонов. Другият вариант , който се коментира е да остане сегашният зам кмет Йордан Ставрев, който пое поста няколко месеца преди изборите. И двамата са със сериозна полицейска биография, като Чонов е стигнал до по-високи позиции в кариерата си. 

Ресорът на Розалин Петков – икономика, здравеопазване и екология, също може да бъде разделен. Очаква се здравеопазването да бъде поето от д-р Калин Калинов. Бившият шеф на КОЦ-а бе в листата на Здравко Димитров, когато той се кандидатира за кмет от инициативния комитет. Друго спрягано име е това на д-р Димитър Шишков.

За ресора култура най-големи шансове има оперният певец Ивайло Михайлов. Той бе в листата на ГЕРБ за общинския съвет, а през цялата кампания бе неотлъчно до Зико. Името на Евелина Апостолова също е сред потенциалните зам.-кметове по култура. В момента тя е зам.-областен управител, като преди това има опит в мениджмънта на галерии и е работила в национални медии.  

С интерес се очаква и конкурсът за главен архитект на Пловдив. На практика в момента там е временно изпълняващ длъжността арх. Юлияна Петрова. Не е невъзможно тя да бъде освободена, а временно да бъде назначен арх. Валентин Маринов. Бащата на ст. „Пловдив“ досега заемаше този пост в областна управа. Спряга се и името на арх. Димитър Ахрянов, който бе един от претендентите в конкурса за главен архитект през 2018-а, обявен от Община Пловдив. Никой от тримата кандидидати, които стигнаха до финала обаче, не беше одобрен и постът остана с временно назначение. Това е една от най-важните позиции в общината, предвид бума на строителството и апетитите на няколко големи компании към атрактивни общински терени. Запознати коментират, че в известна адвокатска кантора, близка до един от основните спонсори на предизборната кампания, вече се провеждат срещи с евентуални кандидати. 

Възможно е някои от имената да отпаднат за сметка на цели ресори, които да отидат в други политически партии. Картите ще са на масата на 11 ноември, но е възможно само част от екипа да е сформиран тогава.