Специален документ ще помага на българските лекари в борбата им с коронавируса. Той се състои от 400 страници и в него специалистите ще могат да намерят информация как да действат при различни групи пациенти с различни симптоми. Описано е поведение в доболничната помощ и болничните заведения. Лечението на пациенти в интензивните отделения, неонатологичната практика, лица с онкологични или психични заболявания. "Имаме принципи за бременни, за хора с различни съпътстващи заболявания", обясни пулмологът проф. Александър Симидчиев.

Той сподели, че в момента и дъщеря му, и снаха му са бременни. В документа може да се намери информация какво се прави, ако тези жени се заразят – препоръки за акушер-гинеколози и акушерки. Какво се случва при жена с положителен тест за COVID-19, в лека форма, жена с кашлица.

„Всичко се обедини в един документ. Това е т.нар жив документ, той е съставен от отделните части, така че ако утре нещо се промени в състоянието на пациента, сменяме само тази част и колегите ще получат информация с няколко кликА на клавиатурата. Документът е предназначен за медиците, а не за широката публика”, допълни той.

В него може да се намери също информация как се мият ръцете и как се ползват предпазни средства.

"Много колеги допринесоха с писане, с критични рецензии. Трябва да имаме приноса на всеки, който може да направи някакво допълнение, за да преборим тази безмозъчна инфекция", допълни проф. Симидчиев.