"Бяха невероятно семейство, страхотни хора! Христо израсна пред очите ми". Това разказа пред TrafficNews.bg съседка на убитите вчера в квартал "Гагарин" баща и син Ботеви. Близките на семейството ги описват като кротки и спокойни хора, които се разбирали със съседите. Твърдят, че никога не са ставали свидетели на свади или влошени отношения във фамилията.

Според съседите Христо и Васил не са притежавали оръжие и не са проявявали агресия към никого. Затова всички останали потресени от новината за случилото се. 

Припомняме, че Христо и Васил Ботеви бяха застреляни от свой роднина вчера, след скандал в склад на улица "Борба". Задържаният за двойното убийство е 45-годишният Йордан Таков. Васил и Йордан са първи братовчеди, а Христо е племеник на Таков. Преди 5 години Христо Ботев, Йордан Таков и Иван Нейчев регистрират фирма "Сити Груп 1" с предмет на дейност търговия с различни стоки. Наемат склад на ул. "Борба" 18 и започват да рециклират и дават под наем вендинг автомати. 

Таков е признал за убийство на Васил и Христо Ботеви, но твърди, че то е извършено в условията на самоотбрана. Според версията му причината е спор между него и по-младата жертва и негов съдружник във фирмата.  Спор между тях на финансова основа прераснал в сбиване, като обвиняемият е изкарал законно притежавания си пистолет и ги убил.

Според поркуратурата обаче засега самопризнанията не съответстват на събраните доказателства.

"Личи да има сбиване, но тепърва предстои да стане ясно дали оръжието е било презареждано. По първоначални данни Таков е изпразнил пистолета си "Макаров" по двете жертви, обясни Окръжният прокурор Румен Попов по време на брифинг.

"Не разбирам как се е стигнало до това да извади оръжие, при това срещу семейството си. Аз не съм била там, само те си знаят какво се е случило. Но да отнемеш живот - каквото и да се е случило, това може да се избегне. Как изобщо Таков има пистолет? Преди време имаше строги изисквания за регистрация на оръжие", коментира през сълзи близка на семейството. 

 

Двойният убиец на роднините си в Пловдив признава вина, но твърди, че е стрелял при самоотбранаПредстои втори оглед на местопрестъплението

Двойното убийство в Гагарин: 7 изстрела в главите - самоотбрана или екзекуция?Убиецът и жертвите му- тъмно минало, връзки с групировки и наказателни бригади