Към момента няма потвърдени случаи на заразени с коронавирус българи. Това каза на брифинг тази сутрин председателят на националния кризисен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

И в двете лаборатории, в които се изследват пробите – националната и тази към ВМА, няма потвърдени положителни проби.

Същевременно обаче в цялата страна има пациенти, които са под наблюдение. Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 души, от които четирима са чужди граждани – японец, португалец, италианец и египтянин, предаде БТВ.

„Останалите са българи, които по някакъв начин са били свързани с рискови дестинации, най-вече Италия. Те са с проявена клиника на вирусно заболяване – със зачервено гърло, кашлица, включително и двама или трима от тях са с пневмонии. Днес се очаква да излязат резултатите. В ранния следобед ще бъдат готови“, поясни ген. Мутафчийски.

Той коментира и операцията по прибиране на 22 български деца и четиримата им ръководители от Италия с правителствения самолет: „Беше направена една много строга организация със съдействието на МВнР и консулските служби в Милано. Децата и ръководителите им бяха придружени от екип на ВМА. Пилотите и целият личен състав бяха оборудвани с предпазни средства. Децата с маски. Няма нито едно дете, което да е показало висока температура или болестни симптоми, нито един от ръководителите“.

При кацането във Варна е бил извършен повторен скрининг на пристигналите от Италия. Към момента всички те са здрави, дадени са им предписания за следващите дни.