176 086 е общият брой на пуснатите болнични у нас от началото на карантината. Тези, които са получили болничен за карантина са 5282, а болничните свързани с коронавирус са 2072. Болничните за седмица са нараснали с около 300-400 в сравнение с мината година. „Всичко това показва какъв в натискът върху здравната система. Затова е необходима и актуализация на бюджета. Ние се готвим за най-лошото“, заяви социалният министър Деница Сачева.

45 милиона лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа. „Увеличихме и осигуряването на топъл обяд. За патронажната грижа очакваме да бъдат обхванати около 45 000 души. Предстои и предоставяне на индивидуални хранителни пакети на около 40 000 души, програмата е съвместна с БЧК. Ние мислим също така и за хората, които просят или нямат домове. Заради липса на поток по улиците няма кой да им помага на тях. Затова сме осигурили допълнителни средства за тях“, коментира Сачева по време на извънреден брифинг.

31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до 1 април или средно по 2934 души на ден са оставали без работа.

4777 души са се регистрирали в  „Бюрото по труда“ само през изминалия ден, над 3000 души от тях са заявили, че са съкратени именно заради извънредното положение.

Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и този месец ще бъде удължено. В пощенските станции ще бъде направена и специална организация. Даването на пенсиите ще продължи до 23 април.

Тя заяви, че почти 50 млн. лв. ще бъдат раздадени като великденски надбавки за пенсионерите, чийто размер на пенсията е под 363 лв.

„Днес ще има специална заповед от мен във връзка с условията на труд. В нея са включва това работодателите да извършват ежедневен инструктаж на работниците, да се създадат също така и пропускателна организация, ежедневна дезинфезия, редовно проветряване на помещенията, както и временно отстраняване от работа на служители, които имат грипоподобни симптоми“, заяви още Сачева.

Сачева уточни, че 59 работодатели са подали заявление за мярката „60/40“ за държавна помощ при изплащане на заплати. Според нея се очаква днес боят им да се увеличи, а до края на седмицата да има одобрение от Европейската комисия, за да започне разплащането.

„Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, увери социалният министър.

„Струпванията в бюрата по труда са заради това, че в края на месеца има много освободени от работа хора. Освен това голяма част от българите в чужбина също се връщат у нас. Струпването се дължи и на това, че трябва да се работи в условия на дистанция. Не достатъчната дигитална култура ще бъде тема, която да се обсъди след кризата. Много хора предпочитат да отидат на място, отколкото да го направят електронно. В момента електронният подпис може да бъде използван напълно безплатно. Съветвам повече хора да започнат да използват електронните услуги“, заяви министърът.

По думите на Сачева хората, които са работили без договор или са работили без осигуровки, биха могли да се регистрират като безработни и след това да кандидатстват за социални помощи.