Руският пазар в Пловдив – джапанки с размер S,M и L изскачат от багажника на МL

На битака може да намерим от пиле-мляко и всичко по левче до пойни птици и месо без документи

Пловдив
01.12.2019 19:00 31232 7
Руският пазар в Пловдив – джапанки с размер S,M и L изскачат от багажника на МL

Неделя ранна утрин, още преди първите лъчи на слънцето да пробият облаците, глъчка е завладяла района на пловдивската Шекер махала. А щом запеят първите петли и кокошките се разкудкудякат, това е ясен знак за старт на алъш-вериша. И то какъв? Емблематичният за поколения пловдивчани Руски пазар и до ден днешен пази своята харизма на тържище, конкуриращо се и с най-изискания МОЛ, само че на открито, където пазарлъкът върви абсолютно безотказно. А дефицитът на стоки тук е абсолютно непозната дума - има от всичко за всеки, от дамаджани и каруци до последния писък на техниката. За всичко, което търсим там, всичко дава се на килограм- например джапанки S,M и L изскачат от багажника на ML.

Всяка неделя, пространството пред така известните ромски мезонети се превръща в едно впечатляващо и пъстро тържище. Всеки, който иска да продаде стоката си или да се отърве от ненужните си вещи, още от ранни зори позиционира одеяло или чаршаф. Посещението на битака може да се опише по-скоро като приключение от филми за пирати, търсещи безценни съкровища. И наистина е така – от инструменти до покъщнина, антики и дрънкулки, до животни, птици и мезета.

Приключението започва още по пътя за пазара. Улица „Напредък” се изпълва с автомобили, паркингите са пълни, а автобус 113 се пръска от седящи и правостоящи хора.

Още в началото на улицата започва алъш-вериша. Снажни ромки посрещат минувачите с жестове и намигвания, а от скрити под полите им торби показват стекове с цигари, без бандерол ,разбира се. Ако някой се върже на офертата, печалбата се прибира старателно и дълбоко в пазвата - класика.

Продължавайки по улицата, от всяка страна се разкрива "пасторална" гледка – стара покъщнина, боклуци, гуми и дори торби със смет.  Много е важно за посетителите е да се отбележи, че трябва да внимават, преминавайки покрай високата бетонна ограда – никога не се знае какво ще полети отгоре ви. През дувара може да бъде метнат всякакъв предмет или торба с отпадък.

Колите – задължително проверени поне два пъти дали са заключени, а напълно изключено е да се оставят ценни предмети вътре. Причината – малолетни ромчета обикалят уж на игра около автомобилите и дебнат за отключени врати.

Пред мезонетите вече се разкрива истинското лице на неделния битак. За всеки има по нещо и както казват хората „може да намериш дори от пиле-мляко”. 

На голяма част от пловдивчани е ясно, че касови апарати на пазара няма. Цени също не са надписани, когато клиент попита за стойността, започва и пазарлъка.

„Колкото дадеш толкова струва” или „Всичко е по левче”, са най-често чуваните реплики от продавачите.

Пътешествието ни ще започне още от началото на битака, където не случайно са позиционирани бусове и пикапи, от чиито багажници са извадени различни по големина и вид кафези. От клетките се чува приятно чуруликане на пойни птички, канарчета и папагали. Защо казваме, че позицията на търговците е стратегическа – подобна търговия на птици е забранена. А каква е цената за незаконната стока – от 20 до 50 лева. Разбира се ,търговците са помислили и за изхранването им, поставяйки чували с просо до тях.

Червени гребени и пера също приковават погледите на посетителите. Кокошки, петли, патенца и всякакви пернати също са обект на алъш – вериша.

 

На импровизирани сергии тече и още една забранена търговия – продажба на меса. Сланина, бабек, рибици и бахур се предлагат на маси, но без документи за произход или друг етикет. Бусовете, от които се вади стоката няма брандове или други отличителни знаци на фирма. Това според българското законодателство е напълно забранено, но нормативната уредба явно не важи на битака в Шекер махала.

Влизаме навътре, в сърцето на битака. Пред нас се открива една гледка, обагрена с различни цветове, всякакви лъскави предмети и джунджурии. Стоката е разнообразна, къде употребяване, къде нова, къде… и крадена. Честите гости на битака знаят, че голяма част от плячката на битовите апаши се предлагат за продан на битака.

От другата страна пък ушите долавят разни и разнообразни звуци от касетофони, уредби и тонколони.

С наближаването на Никулден живарниците с риба в ремаркетата вече са позиционирани на стратегически места. Находчивите търговци дори привличат клиенти с подвиквания : „Хайде на прясната риба”, които се улавят половин километър преди битака.

В студ и пек, в дълбока кал търговците са там, извадили всичко, което може да се продаде, дори и за жълти стотинки.

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
7 Коментара
Сортирай по
коментар

отнощниямагазин напрао на калта бате 09:18, 02.12.2019

ЕСК 2019

Oтговора0
коментар

Ставри 13:43, 02.12.2019

Има ли тилета? Га ви е сбора уа? Тенкю.

Oтговора0
коментар

Ценностна система 19:11, 01.12.2019

Култура, велика нация.

Oтговора2
коментар

...

Да, гледай книгите как са изхвърлени, така е всяка събота и неделя на някой казан!

коментар

ebal sam va

tova go ima po cql svqt i v angliq i germaniq li sa dolni ? pederast jenati snoshti duha

коментар

joro 19:26, 01.12.2019

нап спи

Oтговора1
коментар

Нап

Къв НАП бе идиот. В цял свят го има това

коментар

ТОРО 19:47, 01.12.2019

Автобус 116 не 113 да.Писълси статията на коляно в автобуса.

Oтговора1
коментар

Док

113 е като не знаеш „драгими пловдивчанино”каде шекер махала.

коментар

Колев 21:06, 01.12.2019

Ако не знаете кво търсите, там го има.

Oтговора0
коментар

Димитър Пенев 22:31, 01.12.2019

Време е да го затворят тоя битак

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина