В разгара на сезона на розовия цвят розопроизводители решиха да сложат край на дейността си и сами да унищожат насажденията си. Това се случва в един от най-големите райони в България, където маслодайната роза е основния помонък за много хора. Те обаче са крайно отчаяни от ситуацията, в която са поставени тази година. Изкупна цена от 1-1.50 лева за килограм набран розов цвят поставя производителите пред тотален фалит, при приемлива цена от около 3 лева.

В социалните мрежи се появи видеоклип, който ясно показва до какво води обезценяването на продукта и труда на хората, които в знак на протест, че не получават заслужената цена за произведения от тях розов цвят.

Този възрастен човек в продължение на 20 години полага усилия за своите розови насъждения. Влага не малък ресурс, за да успее да отгледа най-хубавите цветове, с което да съхрани традиционния за розовата долина поминък. "Но всичко има граници, човешкото търпение също! Идва момент, в който душата ти се раздира, а ума не го побира... Когато Българското се тъпче с двата крака, човек е безсилен!". С този призив близка на стопанина на розовите насъждения привлича вниманието към несправедливата ситуация на всички розопроизводители в страната. Ето и нейния коментар:

"На това видео е дядо ми. Човек, отделил 20 години от живота си. Всеки един ден, всеки един час, да отглежда това наше съкровище, да съхрани традиционния за розовата долина, поминък... До днес! За 20 години, не бе капнал и един цвят, за 20 години, не бе смачкано едно храстче... Трябва да има закони, не само предизборни обещания. Клипът е изцяло с цел привличане на внимание... Да се погледне към онзи малък човек, който дели залъка си, за да може да купи препарат и тор. Производителят винаги е тъпкан и мачкан".