Петиция за повишаване заплащането на майчинството през втората година се разпространява в интернет.  Тя вече е подписана от над 8 000 човека, които искат плащанията за оглеждане на дете от 13-ия до 24-ия месец да бъдат обвързани с минималната работна заплата.

През втората година на майчинството в България обезщетението за отглеждане на дете е в размер на 380 лв. на месец. При обсъждането на Бюджет 2020 имаше предложение за повишаването му, но то беше отхвърлено от Министерството на финансите и сумата бе замразена. Същевременно минималният осигурителен праг от 1 януари 2020 г. е 610 лв. 

„Ние, майките на България и българските семейства, настояваме заплащането на майчинството през втората година да бъде обвързано с минималната работна заплата за страната. Считаме, че това е необходимият минимум, за да се даде шанс на майката да отглежда детето си и през втората година. Повишаването на обезщетението няма да промени желанието на работещите майки да се върнат на работа максимално рано. Напротив, то ще им даде право на избор да го направят в момент, когато детето е готово да постъпи в детска ясла (ако бъде прието в такава) и те могат спокойно да се върнат на работното си място”, се посочва в петицията. 

Създателят й Петя Данданова, която е майка на близнаци, смята, че в ситуация на демографска криза и рекордно ниска раждаемост е нужно българските семейства да се мотивират да създават деца и една от стъпките към по-добри условия в България е повишаването на майчинството за втората година.

„Тя не е достатъчна сама по себе си, но е едно необходимо начало.  Подчертавам, че от обезщетението за майчинство се ползват работещи майки, които са се осигурявали за болнични и майчинство. То не е социална помощ за тези, които не са работили и не са се осигурявали”, допълва младата майка.