Борбата за живот на недоносените бебета е истинско изпитание за всяко семейство. Често минават месеци, преди детето да напусне болницата и да се прибере у дома. В условията на световната пандемия от COVID-19, когато свижданията в лечебните заведения са забранени, този период става още по-труден за родителите. През това изпитания преминава и читателка на TrafficNews, която не може да гушне рожбата си и да я кърми заради опасността от зараза.     

„Преди 2 седмици родих недоносено бебе в 28 г.с. в АГ „Селена”. Все още не са ми го показали заради предпазните мерки и забраните на коронавируса, което, разбирам, че е много важно за нашите бебенца. Аз и много майки като мен искаме да знаем кога ще отпаднат тези мерки и ще можем да виждаме бебенцата си. Това ще ни помогне да бъдем малко по-спокойни. Но за съжаление, и от болницата не знаят кога ще се случи това”, споделя младата майка.

„Връзката майка-бебе е изключително важна. Желателно е да бъдат заедно, за да може да започнат тази връзка помежду си още докато са в болницата. И когато се приберат вкъщи, да им бъде по-лесно. Но това се отнася само за здравите бебета и майки”, обясняват от болницата.

Когато бебето има проблем, то се прехвърля в Интензивното неонатологично отделение, което е самостоятелно функциониращо отделение, различно от Родилното и детската стая. Там не се допускат родители. Достъпът е ограничен не само по време на епидемии, тъй като бебета там са много мънички или с вроден проблем и се налага да бъдат под интензивно наблюдение. По тази причина и директното кърмене е невъзможно. Обикновено се взима кърма от майките в шише, с която се храни бебето.

Кога ще бъде позволено свиждането и нашата читателка и останалите майки ще могат да видят дечицата си, обаче е въпрос, на който все още никой не може да отговори.   

„Уведомяваме се от заповедите на Министерство на здравеопазването. При нас пристигат заповедите и съответно нещо, което е било забранено до момента, се пуска. Следим и сайта на министерството. Нямаме странична информация. Знаем това, което знаят и всички останали”, казват от болницата.

И допълват, че всеки ден има отворен час, в който родителите могат да контактуват по телефона с лекарите от Неонатологичното отделение и да получат информация за децата си.