Медикаментът ремдесивир на Gilead Sciences е показал ограничена полза при голямо изследване с пациенти с коронавирус, информира "Блумбърг".

Според медията резултатът от изследването може да промени отношението към лекарството, което вече се прилага при тежки случаи с коронавирус в няколко държави.

По време на третата фаза на изпитание хоспитализирани пациенти с умерени симптоми на вируса са получавали лекарството в продължение на пет дни. Резултатите показват умерено подобрение в сравнение с тези, които са получили стандартната здравна грижа, обявиха от компанията в съобщение. Но друга група, която е получавала лекарството в продължение на 10 дни, не е показала статистически значимо подобрение, което вероятно ще повдигне въпроси около това защо по-продължителният курс на лечение не е помогнал повече. В теста не са били включени пациенти в тежко състояние.

Акциите на компанията паднаха с 2,8% до 75,68 долара тази сутрин след публикуването на информацията. Като цяло те са с 16% нагоре тази година, предимно заради оптимизма около ремдесивира.

Клиничното изпитание на ремдесивир е извършено върху хоспитализирани пациенти с коронавирус, които са били с умерени симптоми, с пневмония, които обаче не са имали намалени кислородни нива в началото на проучването. На случаен принцип пациентите са вземали ремдесивир в продължение на пет дни, десет дни или стандартна грижа. Те са оценени със 7-точкова скала.

Като цяло различията са доста скромни. Пациентите, които са получавали ремдесивир в продължение на пет дни, са се справили най-добре, като 76% са се подобрявали с най-малко една точка до 11-ия ден в сравнение със 66%, които са получили стандартна грижа.

Но объркващото е, че резултатите при пациентите, които са лекувани с ремдесивир в продължение на 10 дни, са по-лоши в сравнение с тези, които са лекувани пет дни. Само 70% от тях с подобрение на 11-ия ден. Тази разлика не е статистически значима в сравнение с групата, която е лекувана стандартно.

От Gilead обявиха, че при новия тест не са установени нови рискове за здравето на пациентите. Компанията планира да предостави всички данни за публикуване в медицински журнал през следващите седмици.