"Как може такова нещо, това е безобразие! Някой се заиграва със страховете на хората, а това е абсолютно недопустимо. Групата студенти, които пристигнаха от Китай на 25 януари се напълно здрави. РЗИ бяха уведомени, преминаха карантинен период от 16 дни преди допускането им на територията на АМТИИ. Мисля, че не е редно никой да ни вкарва в подобен тип "новини", посочи ректорът на Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. 

Наш репортер потърси управлението на музикалната академия, след медийно разпространен анонимен сигнал, че студенти, върнали се от огнището на коронавируса Ухан, се обучават в университета, без да са взети каквито и да е мерки за сигурност. 

"Ако някой има въпроси, можете да попитате защо граничните власти са ги пуснали. Тече сериозен контрол с термокамери по летищата, но проблем със студентите не е имало. Те са абсолютно здрави и въпреки това всички бяха поставени под карантина в квартирите им за 16 дни. Спазвали са стриктно изискванията за изолация, чинно са си стояли вкъщи, въпреки че са здрави. Освен това никой от тях не е от провинцията Ухан, както се твърди в "доброжелателния сигнал" срещу нас. Нали разбирате, че никой от нас не е толкова лекомислен, че да изложи на риск, както своето здраве, така и това на стотици други колеги и студенти? Няма някой външен "благожелател", който да се притесни или да се погрижи за нас повече от колкото ние за себе си", посочи ректорът. 

Тя посочи, че от стила на разпространения сигнал е видно, че става дума за стар "доброжелател", който подронва имиджа на Академията и цели да всее смут. 

"Баснописец, който ни е известен, но нека е жив и здрав. Явно който и да дойде в управленския екип на академията, той ще продължи да отправя злонамерени атаки. Повече ме притеснява факта, че на едни изключително кадърни и талантливи млади хора се слага стигма само защото произхода им е от Китай. Част от тях не са се били там от повече от 10 години. Това, че си китаец не означава, ще трябва да бъдеш заклеймяван. Две от децата преди дни пяха на китайски в Пловдив, получиха награда, получиха "Студент на годината", никой не се сеща, че всеки един от тях е със собствена съдба и самочувствие. Абсурдно е да се държат с теб така, това да не е "птичи грип" или "свински грип" и да "отстреляме" потенциално опасните? Може ли да проявим същото поведение към хората, които се прибират в момента от почивки от Италия, към тези даровити младежи от Китай. Абсурдно е", категорична бе проф. Шекерджиева-Новак.

От ръководството бяха категорични, че нямат нито един студент от Ухан, нито един болен студент и че са предприели всички законови мерки за сигурност, въпреки че е нямало данни за заболяване на някой от възпитаниците им. 

По данни на българо-китайската фирма, която се занимава с консултантските услуги по набиране на студенти, хората, обучаващи се в Пловдив са от градовете Шениянг, Ксямен и Джилин. Няма студенти от провинцията-източник на заразата с коронавирус. 

Ето и хронологията от всички китайски групи, върнали се в АМТИИ:

В АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ са пристигнали 4 групи студенти и докторанти от Китай с цел продължаване на своето обучение.

Първата група от двама студенти е в АМТИИ от март 2019 г. Те продължават обучението си, без да са напускали България от пристигането си.

Втората група от 9 човека е в АМТИИ от 1 октомври 2019 г. и са били в академията до 16 февруари, когато са преустановили обучението си и са напуснали академията. Те също не са се прибирали в Китай за срока на обучението си.

Третата група от 15 човека пристига в АМТИИ на 6 януари 2020 г. и продължават обучението си, като от пристигането си до момента не са се прибирали в Китай.

Четвъртата група от 7 човека е в България от 25 януари 2020 г. По изрично настояване на ръководството на АМТИИ българо-китайската фирма, която осигурява китайските студенти, е държала студентите по домовете 16 дни, преди те да се появят в академията. За тях е уведомено РЗИ Пловдив с писмо вх. Номер 25-179. РЗИ е върнало на 12.02. обратно уведомление, че е запознато със случая.